Kanta-Häme

Miten museoharjoittelu sujui, Sanni Grahn-Laasonen?

Tällä viikolla yli 70 poliitikkoa osallistuu museoharjoitteluun 25 paikkakunnalla. Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen vietti puolitoistatuntisen maanantaina Hämeenlinnan kaupunginmuseon hallinnoimassa Sibeliuksen syntymäkodissa.
Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vietti maanantaina puolitoista tuntia museoharjoittelussa Sibeliuksen syntymäkodissa. Hän pääsi muun muassa testaamaan kännykkäsovellusta, jolla näkee Jean Sibeliuksen soittamassa viulua kodissaan. Kuva: Riku Hasari
Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vietti maanantaina puolitoista tuntia museoharjoittelussa Sibeliuksen syntymäkodissa. Hän pääsi muun muassa testaamaan kännykkäsovellusta, jolla näkee Jean Sibeliuksen soittamassa viulua kodissaan. Kuva: Riku Hasari

Mitä harjoitteluusi sisältyi, Sanni Grahn-Laasonen (kok.)?

– Kaikkein tärkeintä oli kuulla, että museoilla menee Suomessa hyvin. Museot elävät kukoistuskautta, ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Museokortin ja hyvän, laadukkaan työn ansiosta museoissa tehdään kävijäennätyksiä ja luodaan uutta.

– Pääsin tutustumaan uutuuksiin konkreettisesti, eli virtuaalitodellisuuden kautta pääsin näkemään Jannen (Jean Sibelius) soittamassa viulua syntymäkodissaan.

Pääsitkö tekemään ollenkaan oikeita museotöitä?

– Se on niin ammattilaisten hommaa, että ei parane lähteä kylmiltään niihin saappaisiin! Poliitikkona tärkein roolini on olla luomassa edellytyksiä sille, että museoala voi hyvin ja että kulttuuriperintö siirtyy eteenpäin tuleville sukupolville.

– Kulttuuriministerinä kaksi vuotta toimiessani oli mahdollisuus osallistua valtakunnallisen museopoliittisen ohjelman laatimiseen. Uuden museolain myötä Hämeenlinnassa resurssit vahvistuvat. Tänne saadaan uusia henkilötyövuosia eli uusia ammattilaisia palvelemaan entistä laajempaa aluetta.

– Suurin huoli on se, että pitää osata arvostaa ja varjella kulttuuriperintöä, koska se voidaan menettää vain kerran. Siinä mielessä Hämeenlinnassa on tehty viime vuosina hyvää työtä, että täällä on annettu museoille tilaa ja uskotaan kulttuurin vetovoimaan.

Miksi museoala kukoistaa tänä päivänä?

– Museokortti on ollut iso onnistuminen. Sen myötä kävijämäärät ovat nousseet, ja se on madaltanut kynnystä vierailla uusissa museoissa ja tulla myös uudestaan. Lisäksi museoissa on tehty työtä sisältöjen kehittämiseksi ja asiakaslähtöisyyden lisäämiseksi.

– Jos meillä onkin lapsuuden muistoja museoista, joissa vanhemmat ovat pitäneet lapsia tunteja ”panttivankeina” ja on ollut tylsää, niin tänä päivänä museot eivät enää ole tylsiä. Niissä huomioidaan erilaiset käyttäjäryhmät, ja niissä on myös tekemistä ja tapahtumia.

Mitä uutta opit museotyöstä?

– Museot tekevät tänä päivänä valtavan paljon yhteistyötä kokoelmissa ja museoiden kehittämisessä. Siitä hyötyvät aivan kaikki. Jo Sibelius-juhlavuoden aikana mietimme, miten pystyttäisiin vielä paremmin houkuttelemaan kansainvälisiä vieraita ja turisteja ja hyödyntämään Sibelius-metsä ja koko kokemus.

Kuinka innokas museokävijä itse olet?

– Aika monipuolisesti harrastan kulttuuria ja etsiydyn aina mielelläni museoihin. Siinäkin mielessä olin tänään omalla intohimoalueellani. Oli erityisen mukava työpäivä. HÄSA

Päivän lehti

10.8.2020