Kanta-Häme

Miten on? Pysähtyvätkö useammat junat jatkossa Hämeenlinnassa?

Kuva: Esko Tuovinen

VR uutisoi äskettäin, että Helsingin ja Tampereen välille tulee uusia junavuoroja. 1. huhtikuuta alkaen liikennöi maanantaista torstaihin uusi Pendolino-vuoro, joka lähtee Helsingistä kello 21.04 ja saapuu Tampereelle kello 22.52. Juna pysähtyy Hämeenlinnassa kello 22.09.

Matkustajaliikenteen suunnittelujohtaja Juho Hannukainen, onko tämä ainoa uusi Hämeenlinnassa pysähtyvä vuoro?

– On. Nykyisin vuoro kulkee vain sunnuntai-iltaisin. Uutta ovat vuorot maanantaista torstaihin.

Miksi vuoroa ei ajeta ympäri viikon?

– Lisäämme vuoroja liikenteeseen toteutuneen ja ennustetun tulevan kysynnän mukaisesti ottaen huomioon käytettävissä olevan ratakapasiteetin ja junakaluston määrän. Perjantai-iltojen kysyntä poikkeaa melko paljon muista arki-illoista, samoin lauantain, joten tällä hetkellä lisävuoro kello 21.04 laskettiin mahdolliseksi maanantaista torstaihin.

Huhtikuun alussa alkaa myös uusi Pendolino-vuoro Tampereelta Helsinkiin, jonka lähtöaika on 6.00. Miksi tämä vuoro ei pysähdy Hämeenlinnassa?

– Koska vain neljä minuutti sen jälkeen eli 6.04 lähtee Tampereelta juna, joka pysähtyy Hämeenlinnassa. Muuten ne kaksi junaa ajaisivat siinä ihan peräkanaa, mikä ei olisi kovin järkevä ratkaisu.

– Käytännössä paikkatilanne väljenee, kun tamperelaiset voivat valita kahden junan välillä.

Onko Hämeenlinna useammin pysähtyvien junien kartalla, jos katsotaan kauemmas tulevaisuuteen?

– Toki suunnittelemme jo seuraavia aikataulukausia. Kehitämme tarjontaa peilaten siihen, miten matkustajamäärät kehittyvät eri asemilla. Mutta seuraavista uutisoinneista ei ole vielä konkretiaa.

– Itse asiassa matkustajamäärä Hämeenlinnan asemalla kasvoi viime vuonna viidellä prosentilla verrattuna edelliseen vuoteen ja sehän on tietysti hyvä asia.

Tämän vuosikymmenen vilkkain vuosi on ollut 2013, jolloin Hämeenlinnan matkustajamäärä oli 872 000. Pohjanoteerauksien joukkoon kuuluu vuosi 2017, jolloin Hämeenlinnasta lähti, saapui tai junaa vaihtoi 806 000 matkustajaa . Mihin viime vuoden kasvu 846 000:een matkustajaan perustuu?

– Varmaankin hyvään tarjontaan ja edullisiin hintoihin. Olemme kehittäneet aika paljon muun muassa matkustajakokemusta ja ravintolavaunut on uusittu.

– Tänä vuonna saamme 20 uutta vaunua tehtaalta ja IC-junissa menee Ekstra-luokka uusiksi. HÄSA

Asiasanat

Päivän lehti

28.1.2020