Kanta-Häme Hämeenlinna

Miten punaviini taipuu alkoholittomaksi? Hämeen Sanomat testasi Alkon valikoimat Hämeenlinnasta

Alkoholittomat punaviinit pyrkivät maistumaan kokeneellekin asiantuntijalle.
Hämeenlinnan Alkoista löytyi testiin neljä alkoholitonta punaviiniä. Mikään niistä ei miellyttänyt raatia niin paljon, että ne olisivat maultaan aito vaihtoehto tavallisille punaviineille. Kuva: Sara Aaltio
Hämeenlinnan Alkoista löytyi testiin neljä alkoholitonta punaviiniä. Mikään niistä ei miellyttänyt raatia niin paljon, että ne olisivat maultaan aito vaihtoehto tavallisille punaviineille. Kuva: Sara Aaltio

Hyvä ruoka ja siihen istuva viini ovat tunnetusti ikoninen yhdistelmä.

Alkoholittomat tuotteet ovat tulleet viime vuosina yhä suuremmaksi osaksi suomalaisten arkea. Alkoholittomia oluita myydään ja mainostetaan enemmän kuin koskaan.

Tarjonta ei tokikaan rajoitu vain oluisiin, alkoholittomana saa nimittäin viinejäkin. Hämeen Sanomat testasi neljää alkoholitonta punaviiniä, jotka löytyivät Hämeenlinnan Alkoista.

Viidellä eurolla saa pullon Torres Natureota, jonka rypäleet ovat Grenache ja Syrah. Viini osoittautui silti testin kalleimmaksi, sillä sitä myydään 0,375 litran pulloissa.

Toiseksi kallein viineistä on Emina Zero Tempranillo, joka sekin on alkoholillisen kyykkypullon hinnoissa. 0,75 litran pullo viiniä maksaa noin 8 euroa.

Seuraavaksi tulevat Barrels and Drumsin Merlot ja Jacobs Creekin UnVined, jonka rypäleenä toimii Shiraz. Molemmat näistä menevät kuuden ja seitsemän euron väliin.

Valinta tehdään siis usein pullon ulkonäön perusteella.

Tylsä etiketti, laadukas sisältö?

Kaupassa viinejä on tunnetusti hankala maistella, pulloja kun ei oikein kehtaa avata. Valinta tehdään siis usein pullon ulkonäön perusteella.

Etiketin perusteella testiryhmä tarttuisi kenties testin hintavimpaan Torresiin. Kehuja saa myös Barrels and Drumsin etiketti, joka on leikkisä. Etiketissä opastetaan, että viini sopii etenkin naudan ja possun kanssa.

Emina Zero vaikuttaa uhka tai mahdollisuus -tyyppiseltä valinnalta. Ryhmän näkemyksen mukaan tylsä ja hillitty etiketti kielii usein laadukkaasta sisällöstä.

Tanniineja ja glöginmakua

Ensimmäisenä viininä maisteluun ja haisteluun pääsi Emina Zero, jonka pitäisi maistua rotevalta ja hedelmäiseltä Tempranillo-rypäleeltä.

Tuoksu on melko viinimäinen. Tuoksua verrataan myös kastikkeeseen sekä glögiin. Pieni pistävyys käy nenään, ja väriltään viini näyttää ehdalta.

Tempranillon alkoholittomassa versiossa on tanniinisuutta, mutta maussa raati huomaa toivomisen varaa. Siinä on mustaherukkamaisuutta ja makeutta. Rypälettä ei tunnista itsekseen, eikä raadilta heru armoa. Keskiarvokseen Emina saa 1,5 pistettä viidestä.

Maut pettymys

Barrels and Drums ei raadin mielestä täytä etiketin lystikkäitä odotuksia, sillä maku jää hieman laimeaksi.

Hajussa nenään käy ehkä pieni rusinaisuus. Tynnyrit ja rummut tarjoavat kuitenkin marjaista Eminaa hieman viinimäisemmän kokemuksen.

Merlotin pitäisi olla maultaan kevyt ja marjaisa rypäle. Nyt maku jää kuitenkin yksitotiseksi – ei töki, muttei potki.

Pisteitä Barrels saa lopulta vain yhden viidestä.

Jotain puuttuu aina

Jacobs Creek on monille tuttu viinimerkki Australiasta. Kun raati huomaa, että rypäleenä on Shiraz, nousevat ensimmäisinä mieleen mielleyhtymät mehevä, pippurinen ja vaniljainen.

UnVined vaahtoaa kaadettaessa ja muistuttaa hieman marjamehua. Sekä ulkonäöstä että mausta raadille tulee mieleen Shirazin sijaan italialainen helmeilevä Lambrusco.

Maku on hieman happoinen ja viini tunnustetaankin toistaiseksi kokelaista aidoimmaksi. Tämä voisi sopia vaikka juustolautasen kylkeen esimerkiksi tipatonta vietettäessä.

Pisteet nousevat korkealle: viini saa noin 3,5 pistettä viidestä. Ihan neloseen, saatikka viitoseen, ei kuitenkaan päästä, sillä jotain puuttuu yhä.

Kallein ei paras

Viimeisenä vuorossa on kallein Torres. Tuoksu on vinkeä – mieleen tulvahtelevat vappusima, karkki ja päärynäesanssi.

Tanniineja on, muttei yhtä paljon kuin Barrelsissa. Maku on hapan ja hyökkäävä, mutta loppuu nopeasti. Makuun kaivattaisiin lisää viipyilyä.

Pisteitä testin arvokkaimmalle napsahtaa 1,75 viidestä. HÄSA

Miten viinistä saadaan alkoholitonta?

Matala-alkoholista tai alkoholitonta viiniä voidaan valmistaa esimerkiksi kontrolloimalla rypäleiden kypsyyttä ja viinin käymistä.

Tarkoitukseen sopivia rypäleitä voidaan poimia aikaisemmin kuin normaalisti, jolloin niihin ei ole kertynyt yhtä paljon käymiseen vaadittavaa sokeria. Myös osa rypälelajikkeista tuottaa luonnostaan vähemmän sokeria kuin toiset.

Käymisen kontrolloinnin lisäksi myös valmiista viinistä voidaan poistaa alkoholia. Viinistä voidaan poistaa alkoholia esimerkiksi haihduttamalla tai tislaamalla. Vakuumitislauksessa hyödynnetään alipainetta, jonka avulla alkoholia saadaan pois viinistä niin, että maku vaurioituu mahdollisimman vähän.

Yksi erottelukeino on myös käänteisosmoosi, jossa alkoholi saadaan poistettua korkeassa paineessa ohuen, puoliläpäisevän kalvon avulla.

Päivän lehti

19.1.2020