Kanta-Häme

Miten saippuakupla syntyy?

Saippuakuplien puhaltaminen on aina yhtä kiehtovaa. Miten saippuakupla syntyy, Heidi Korhonen Turun yliopiston kemian laitokselta?

– Saippua on esimerkki tensidistä eli veden pintajännitystä alentavasta yhdisteestä. Se on kemialliselta koostumukseltaan rasvahappojen natriumsuolaa.

Saippuakuplaliuoksessa saippua muodostaa vedessä ns. misellejä. Osa hakeutuu veden pinnalle niin, että hydrofiilinen osa on vettä kohti ja hydrofobiset ketjut suuntautuvat poispäin vedestä.

Kun saippuakuplaliuokseen kastetaan silmukka, pinnalle kertyneet saippuamolekyylit tarttuvat silmukkaan ja järjestäytyvät uudelleen muodostaen kaksikerroksisen kalvon, jonka väliin jää vettä. Tästä kalvosta saadaan puhaltamalla irrotettua saippuakuplia.

Saippuakuplan pinnassa on siis kaksi kerrosta saippuamolekyylejä ja vettä niiden välissä. Saippuakupla pysyy ehjänä niin kauan kuin se ei törmää mihinkään tai kunnes vesi kerrosten välillä haihtuu.

Saippuakupla ottaa muodon, jossa on pienin mahdollinen pinta-ala. Siksi saippuakuplat ovat pallon muotoisia riippumatta siitä, minkä muotoisesta kappaleesta niitä puhalletaan.

Saippuakuplat kestävät kauemmin, jos liuokseen lisätään glyserolia. Se hidastaa veden haihtumista saippuakerrosten välistä.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic