Kanta-Häme

Miten sinusta tuli nuori Sibelius, Valtteri Tolppi?

Hämeenlinnan Lyseon lukiolainen, viulisti Valtteri Tolppi esiintyy tiistaina Raatihuoneella Sibelius-aiheisessa konsertissa Erkki Korhosen kanssa. Tolpin ja Sibeliuksen tiet ovat ristenneet viime aikoina useasti. Viime syksynä Tolppi oli järjestämässä yhdessä kurssikaverinsa Anni Vuorisen kanssa Nuottiavainpolkua, mutta hän on myös esittänyt Sibelius-fantasiassa nuorta säveltäjämestaria.

Miten sinusta tuli nuori Sibelius, Valtteri Tolppi?

– Kaikki taisi alkaa kaksi vuotta sitten, kun aloitin opiskelut Hämeenlinnan lyseon lukiolla. Järjestimme vuonna 2015 Lemmenpisaroita-musikaalin, ja minut laitettiin silloin ensimmäistä kertaa näyttelemään Sibeliusta. Koulussa ei ollut ketään muuta edes etäisesti Sibeliusta muistuttavaa viulistia, joten se oli pakkorako. Tämän jälkeen esitin Sibeliusta muutamissa yksityistilaisuuksissa.

Mikä sinua ja Sibeliusta yhdistää viulun lisäksi?

– Into romantilliseen musiikkiin, jota Sibelius sävelsi. Tykkään musiikista, silloin sitä jaksaa soittaa ja ottaa itseään muutenkin kuin vain soittimen kautta.

Mikä Sibeliuksen musiikissa puhuttelee eniten?

– Ehkä melodiat ja isoissa teoksissa se, miten Sibelius käyttää puupuhaltimia. Harmoniat. Tärkein on ehkä harmoniat, sillä romantiikan aikaan ne olivat niin yksilöllisiä. Niitä on mukava kuunnella ja soittaa.

Mikä on oma suosikkiteoksesi Sibeliukselta?

– Taitaa olla Sibeliuksen viulukonsertto.

Mitä Raatihuoneen konsertissa kuullaan?

– Esimerkkinä voisi olla 1915 sävelletty Mazurka, joka on puolalaissävytteinen tanssi. Se on Sibeliuksen suosittuja salonkikappaleita. Lyyrisempi kappale on Sibeliuksen Romanssi F-duuri. Se on laulava ja idyllinen kappale, jota Sibeliukset soittivat paljon juhlapäivinä.

Millainen konsertti on tulossa?

– Konsertissa käydään läpi Sibeliuksen elämää kappaleiden avulla. Se on elämäntarina, jota katsotaan musiikin keinoin.

Millainen ympäristö Lyseon lukion on ollut opiskella musiikin näkökulmasta?

– Erinomainen paikka, sillä taide- ja kulttuurihenki vaikuttaa vahvasti näiden seinien sisällä. Se on osa tätä koulua.

Olet kevään abiturientteja. Mitä aiot tehdä lukion jälkeen?

– Aion hakeutua musiikkialalle. Laitan hakupaperit Sibelius-Akatemiaan vielä tässä kuussa. Olen miettinyt myös muutamaa ammattikorkeakoulua, jossa on musiikkipedagogilinja.HÄSA

Sibeliuksen Hämeenlinna – Sanoin ja sävelin. Hämeenlinnan Raatihuone tiistaina 17.1. kello 19.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic