Kanta-Häme

Miten Suomesta tuli Suomi

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. 100-vuotisjuhla julistetaan virallisesti avatuksi uudenvuodenyönä, mutta valmistelut ovat jo käynnissä.

Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelmiston kokoamisesta. Kaikilla on mahdollisuus lähettää hankkeeseen ohjelmaehdotuksia. Erityisesti yhdistyksiä kannustetaan liittymään mukaan juhlavuoden suunnitteluun.

Juhlavuoden teema on ytimekkäästi ”Yhdessä”. Suomi 100 -ohjelmaan hyväksytyt tapahtumat ja projektit saavat käyttöönsä ohjelman logon ja pääsevät osaksi valtakunnallista markkinointia. Hankkeen kokonaisbudjetti on 19 miljoonaa euroa, mutta se kasvanee huomattavasti lahjoitusten myötä.

Ohjelmaan on lähetetty noin 900 ehdotusta, joista mukaan on hyväksytty noin 600. Noin sadalle hankkeelle on myönnetty taloudellista tukea.

EDELLYTYKSINÄ ohjelmaan pääsemiselle on projektin yhteys itsenäiseen Suomeen ja yhdessä tekemisen teemaan. Projektin on luonnollisesti toteuduttava vuonna 2017.

Ohjelmaan haetaan mukaan täyttämällä hakulomake Suomi 100 -hankkeen nettisivuilla, joilla esitellään jo mukana olevia projekteja. Sivuilla on myös paljon Suomen historiaan ja itsenäisyyteen liittyvää materiaalia, muun muassa hakukone, jonka avulla voi tarkastella, mitä Suomessa tapahtui omana syntymävuonna.

Juhlavuoden alueellisina ohjausryhminä toimivat maakuntaliitot. Hämeen liitolla on jyvitettynä 50 000 euroa paikallisten hankkeiden tukemiseen.

Kanta-Hämeen maakunnallinen teema on ”Lasten ja nuorten Häme”. Maakunnassa nähdään runsaasti lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia, muun muassa Kaupunkijamboree Hämeenlinnassa. Kaupunkijamboree on nuorille tarkoitettu leiri, joka jakautuu neljään eri ohjelmalaaksoon: Tiede ja ympäristö, Taide ja kulttuuri, Yhteiskunta ja kansainvälisyys sekä Liike ja hyvinvointi.

NUORTEN TEEMAVUODEN keskeinen tilaisuus on seminaari Verkatehtaalla, jossa julkistetaan Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Nuorten tulevaisuuskuvat 2067 -tutkimus. Tutkimus selvittää nuorten toimeentuloon ja elämäntapaan liittyviä tulevaisuudenkuvia ja heidän odotuksiaan vuodelle 2067, jolloin he saavuttavat eläkeiän.

Hämeenlinnan kaupungin tuotantokoordinaattori Jenna Kankaanpää kehottaa yhdistyksiä miettimään yhteistyökuvioita ennakkoluulottomasti.

– Kannattaa ajatella, miten saataisiin aikaan uudenlaista yhteistyötä, eikä hakea kumppaneiksi vain naapuriyhdistyksiä, Kankaanpää sanoo.

Hämeenlinnan tilaajajohtajan Markku Rimpelän mukaan tarkoituksena on saada aikaan isoja ja merkittäviä tapahtumia.

– Tavoitteena on, että juhlavuoden jälkeen puhuttaisiin Hämeen mallista, Rimpelä sanoo.

HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN iso Suomi 100 -projekti on hyvien tekojen kampanja. Hyvien tekojen kampanja nostaa esiin juhlavuoden jokaisena päivänä yhden hyvän teon lasten ja nuorten maailmasta.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan seudun suurin jo varmistunut Suomi 100 -hanke on Sulasolin laulujuhlat, jotka 95-vuotisen historiansa aikana järjestetään toista kertaa Hämeenlinnassa. Edellisen kerran laulujuhlat olivat kaupungissa vuonna 1959. Laulujuhliin odotetaan 3 000 osallistujaa.

Suomi 100- hankkeeseen kuuluu lisäksi kaksi kohdennettua avustushakua: Suomen ulkopuolella toteutuvan hankkeen avustushaku ja Suomen tulevaisuutta vahvistavien yhteiskunnallisten hankkeiden avustushaku. Suomen tulevaisuutta vahvistavien hankkeiden avustushaussa tavoitteena on löytää 2–5 laajaa hanketta, joita avustetaan 100 000–300 000 eurolla hanketta kohden.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic