Kanta-Häme

Miten vanhan tehtaan purku vaikuttaa Asemanrannan rakentamiseen?

Vanhan Mensan, eli vanhan Saarioisten, tehtaan rungon purkaminen alkoi tällä viikolla. Asemakaavassa rakennus oli suojeltu, mutta YIT Rakennus oy sai purkuluvan, kun tehdas paljastui lisätutkimuksissa korjauskelvottomaksi.

Tontin pitäisi olla tyhjänä kuukauden sisään, ja uuden kiinteistön rakennus saa odottaa arviolta vuoden (HäSa 23.5.).

Tällä hetkellä tulevalla asuinalueella rakennetaan katuja ja kunnallistekniikkaa.

Miten vanhan tehdaskiinteistön purku vaikuttaa Asemanrannan rakentamisen aikatauluihin, Hämeenlinnan kaupungin vt. rakennuspäällikkö Esa Ränkman?

– Meillä oli jo viime kesänä käynnissä pohjanvahvistustyö, missä piti tehdä Mensan tehdaskiinteistöä ympäröivien katujen massanvaihtotöitä. Se päätettiin jättää silloin pois työlistalta, koska emme tienneet vielä rakennuksen kohtalosta. Rakentamisen kokonaisuuden aikatauluihin purku ei juuri vaikuta.

– Kesäkuun aikana alkavat massanvaihtotyöt Höyrysahanraitilla, eli vanhan tehdasrakennuksen pisimmällä seinustalla samansuuntaisesti Varikonniementien kanssa. Nyt vielä seuraamme, mikä tehdaskiinteistön purkamisen aikataulu on, ja sovitamme omia töitämme yhteen sen työmaan kanssa.

Miten purku on muuttanut rakennussuunnitelmia?

– Ennen kun saatiin tieto rakennuksen purusta, ei tiedetty, mihin korkeuteen tietyt katuosat voidaan rakentaa. Purkamisen ansiosta alun perin suojeltua rakennusta lähellä olevien katujen, eli Höyrysahanraitin ja Mensanaukion, korkeutta voidaan paikoin nostaa metri ylemmäs.

– Se on hyvä asia kunnallistekniikan kannalta. Hulevesijärjestelyt saadaan nyt edes jollakin tavalla toteutettua. Jos katu olisi jäänyt alemmas, hulevesiviemärien rakentaminen olisi ollut todella vaikeaa.

Nostaako katujen korottaminen rakentamisen kustannuksia?

– Kustannuksiin korkeammilla kaduilla ei ole merkittävää vaikutusta. Materiaalia ehkä kuluu enemmän kuin jollain toisella toteutustavalla. Lopputuloksen kannalta on hyvä, että katuja voidaan nostaa joiltain osin. Siinä mielessä voi todeta, ettei ole kustannusvaikutusta. Tasaus nousee vain tietyillä katuosuuksilla, eniten Höyrysahanraitilla ja Mensanaukio-kadun kulmauksessa.

Onko Asemanrannan rakentamisessa pysytty aikataulussa?

– Katurakentamisen osalta pääsääntöisesti olemme aikataulussa ja päässeet tekemään töitä suunnitelmien mukaisesti. Joitain pieniä asioita on auki liittyen lähinnä kaapeleiden rakentamiseen.

Kauanko kestää, että kadut ja kunnallistekniikka saadaan valmiiksi?

– Työt ovat käynnissä koko vuoden. Jatkamme töitä pitkälle syksyyn, ja uskoakseni ensi vuonnakin tehdään pienehköjä töitä. Oma vaikutuksensa on sillä, kuinka aikaisin talvi tulee.

– Hetkeksi varsinainen katujenrakennus jää odottamaan talojen rakentamista. Viimeistelytöitä tehdään tulevina vuosina sen mukaan, miten rakennuksia valmistuu. HäSa