Kanta-Häme

Miten Varikonniemen outojen tynnyreiden käy?

Jaakko Tiainen teki erikoisen löydön kävellessään Varikonniemessä: varaston viereltä löytyi kasa tynnyreitä. 

Miten tynnyrit löytyivät ja miltä ne sinusta näyttivät, ohikulkija Jaakko Tiainen?

– Tynnyrit ovat Hämeenlinnan Varikonniemen eteläosassa entisen varastoparakin perustapilareiden juurella. Olen kuvannut Varikonniemen entisen höyrysahan aluetta jo vuosia. Nyt vesakon perkauksen yhteydessä kasvillisuuden alta on paljastunut viisi öljytynnyriä.

Olivatko tynnyrit mielestäsi tyhjiä vai täysiä?
– En voinut tarkistaa, mutta ehjiä ne ainakin ovat. Ymmärrän, että siinä on suuri todennäköisyys, että ne ovat tyhjiä tai niissä on jotain tavallista ainetta. On kuitenkin pieni mahdollisuus, että niissä on jäteöljyä tai muuta vaarallista. Jos tynnyrit hajoavat, niin 1 000 litraa pääsee yhdessä päivässä Vanajaveteen.

Ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen, onko Varikonniemen tynnyrit huomioitu tarkastuksissa?
– Tapausta selvitellään, voin tehdä tarkastuskäynnin jo tällä viikolla. Käymme joskus katsomassa yksittäisiä kohteita, jos on tarpeen. Yleensä niputamme kohteita ja käymme laajemmalla tarkastuskierroksella monta paikkaa läpi. Tuskin tynnyreissä mitään on, mutta tarkistamme asian.

Kuka tai mikä taho huolehtii tynnyreiden poistamisesta? 
– Tynnyreiden oikeaa omistajaa on vaikea löytää, koska ruoste on hävittänyt melkein kaikki tuntomerkit. Tällaisissa tapauksissa vastuu siirtyy yleensä maanomistajalle eli tässä tapauksessa Hämeenlinnan kaupungille. HÄSA
 

Päivän lehti

3.7.2020