Kanta-Häme

Miten voi välttää sähköpostin aiheuttaman tietoähkyn? Kesäyliopistoissa satsataan aikuisten digitaitojen opetukseen

Kesäyliopistoissa satsataan ensi vuonna aikuisten digitaalisten taitojen opetukseen.

Kehitteillä on kaksi koulutusmallia, joista toinen on vanhuksille. Opetushallitus on myöntänyt niiden toteuttamiseen 660 000 euron rahoituksen valtionavustuksena.

Mukana on myös Hämeen kesäyliopisto, joka järjestää koulutusta Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa.

Minkälaista opetusta on luvassa, Hämeen kesäyliopiston rehtori Juha-Pekka Liljander?

– Vielä on liian varhaista sanoa, kun suunnitelmat ovat auki. Emme vielä tiedä, miten rahoitus jakautuu kesäyliopistojen kesken, ja miten se näkyy kurssitarjonnassamme.

Mukana on 18 kesäyliopistoa. Suunnittelua koordinoivat Kuopion Snellman-kesäyliopisto (aikuiset) ja Jyväskylän kesäyliopisto (vanhukset).

Miksi aikuisten digitaitoja on petrattava, Snellman-kesäyliopiston rehtori Soili Meklin?

– Digitaidoissa on kyse uusista kansalaistaidoista. Tutkitusti noin miljoonalla aikuisella on digiosaamisessa puutteelliset taidot ja jopa 600 000 aikuisella on puutteita perustaidoissa.

Minkälaista opetusta on tarkoitus toteuttaa käytännössä?

– Esimerkiksi tiedonhankintaa. Mistä sitä osataan etsiä ja löytää, mutta samalla myös tiedon luotettavuutta arvioiden. Ajanhallinnassa opetellaan muun muassa, miten sähköpostia saa ylläpidettyä ilman kuormittavaa tietoähkyä.

– Viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä tietoturvataidot ovat tietysti myös tärkeät. Ihan perusteista lähdetään. Tärkeää on osata hahmottaa, millä taidolla omat taidot ovat. Yleensä ne yli- tai aliarvioidaan.

Milloin opetus alkaa?

– Tarkoituksena on, että ensimmäiset koulutukset alkaisivat loppukeväästä. HäSa