Kanta-Häme

Mitkä diskovalot vilkkuvat Verkatehtaan katolla?

Verkatehtaan rakennusten katoille ilmestyi viime vuoden lopulla kolme pimeään aikaan vilkkuvaa valkoista valoa.

Mitkä ihmeen diskovalot sinne katolle on oikein laitettu, Verkatehdas oy:n toimitusjohtaja Jouko Astor?

– Nehän ovat meidän naakankarkoitusvalot. Viime talvena Vanajasalin ympärillä olevassa rautahäkissä asusteli muutaman tuhannen naakan talviparvi, joka aiheutti sinne ihan penteleenmoisen sotkun. Jälkien siivoaminen maksoi meille 28 000 euroa. Siksi oli pakko löytää joku ratkaisu pulmaan.

Naakkahan on äärimmäisen fiksu ja oppimiskykyinen varislintu, lähes lintumaailman Einstein. Pelkääkö se todellakin yksinkertaista vilkkuvaloa?

– Näin on. Samaa metodia on käytetty aiemmin ainakin elintarviketeollisuuden puolella. Puluja varten meillä on myös ultraäänikarkottimia, sillä ne eivät välitä vilkkuvasta valosta.

Mitä tämä kaikki oikein maksaa?

– Noin 3 000-4 000 eurolla saatiin kolme valoa, jotka ovat pitäneet naakat poissa. Pitäisin hyötysuhdetta hyvänä. Alussa valot häiritsivät asukkaita Hämeentien suunnassa, mutta nyt katolla on toimivat varjostimet naapureiden suuntaan.

Ja naakat ovat pysyneet poissa?

– Kyllä minä olen tyytyväinen tulokseen, eivätkä linnutkaan ole joutuneet lähtemään kauas. Näillä samoilla kulmillahan naakkaparvi on aina talvehtinut, milloin puissa ja milloin rakennuksissa. (HäSa)