Kanta-Häme

Mittavaa lisärakentamista suunnitteilla Keskustaloon – Uusi kerrostalo, ruokakauppa ja ullakkoasuntoja

Taloyhtiö: Hanke ei toteudu, jos toriparkki ei toteudu, koska velvoitepysäköinti tarvitaan toriparkista.
Uusi 7-kerroksinen kerrostalo tulisi oikealla olevan matalan liikesiiven päälle. Ruokakauppaa suunnitellaan joko sisäpihakannen alle nykyiseen parkkihalliin tai sisäpihakannen päälle. Taloyhtiön suunnitelmissa on myös nykyisten kahden kerrostalon ullakkotilojen muuttaminen asuinkäyttöön. Kuva: Esko Tuovinen

Keskustalon taloyhtiö suunnittelee 7-kerroksisen uuden kerrostalon sekä päivittäistavarakaupan rakentamista Keskustaloon.

Hämeenlinnan Keskustalo oy:n yhtiökokous on yksimielisesti päättänyt hakea asemakaavan muutosta, ja hakemus on jo jätetty Hämeenlinnan kaupungille.

Mikäli kaavamuutos menee läpi ja taloyhtiö saa rakennusluvan, se myy sen rakennusyhtiölle.

– Kyseessä on iso raha. Taloyhtiö saisi pyöreästi miljoona euroa. Se käytettäisiin korjaustöihin vanhoissa Keskustalon kiinteistöissä, kertoo Keskustalo oy:n toimitusjohtaja ja isännöitsijä Seppo Kuvaja.

”Kauppa ei käy, yhtiötä pitää kehittää”

Keskustalon kokonaisuuteen kuuluu kahden Raatihuoneenkadulla ja Palokunnankadulla sijaitsevan asuinkerrostalon lisäksi myös runsaasti liiketiloja.

– Kauppa ei käy toivotulla tavalla eivätkä liiketilat täyty, vaikka kauppiasyhdistys on tehnyt kaikkensa virkistääkseen toimintaa. Yhtiötä pitää kehittää, Kuvaja perustelee uusia suunnitelmia.

Hän toimii päätyökseen Isännöinti Kuvajan toimitusjohtajana ja on myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

Kerrostalo matalan liikesiiven päälle

Kerrostalo rakentuisi Raatihuoneen puoleisen eli läntisen matalan liikesiiven kohdalle nykyisten kerrostalojen väliin.

Liikesiiven alakerrassa on yksi taloyhtiön omistama tila, Viherpojat oy:n toimitila ja yksi tyhjä liiketila. Kakkoskerroksessa on kaksi pientä asuntoa ja toimisto. Rakennusyhtiö lunastaisi osakkeet.

Vaihtoehtoja rakentamistavalle on kaksi.

– Joko puretaan nykyinen liikesiipi pois ja uusi kerrostalo rakennetaan kokonaan alusta, tai sitten rakennetaan lisäsiiven päälle, Kuvaja kertoo.

Laajennuksen kokonaisala olisi 2 384 neliömetriä. Taloyhtiö hakee kaavamuutoksella myös mahdollisuutta rakentaa kahden nykyisen kerrostalon ullakkotilat asuinkäyttöön.

– Talot ovat loistavalla paikalla ja näkymät ullakoilta hienot.

Ullakkotiloissa nyt sijaitsevat saunaosasto, pesutupa ja varastotilat siirrettäisiin kellariin, jossa on ylimääräistä tilaa.

Ruokakaupalle kaksi paikkavaihtoehtoa

Suunniteltu ruokakauppa sijoittuisi toisessa vaihtoehdossa nykyisen pihakannen alle, josta nykyiset velvoitepysäköintipaikat siirtyisivät toriparkkiin.

– Mitään ei rakenneta, jos toriparkkia ei tule, koska sitten meillä ei ole riittävästi velvoiteautopaikkoja. Myös lisärakentaminen ja ruokakauppa tarvitsevat pysäköintipaikkoja. Joutuisimme ostamaan tarvittavat velvoitepaikat toriparkista.

Päivittäistavarakauppaan olisi käynti sekä Palokunnankadulta että maan alta suoraan toriparkista.

– Ruokatavarat pääsisi tuomaan suoraan autoon eikä tarvitsisi kävellä pitkiä matkoja, Seppo Kuvaja toteaa.

Toisessa vaihtoehdossa ruokakauppa rakennettaisiin pihakannen päälle keskuspihalle, josta se veisi noin puolet.

Piha katettaisiin ja ympärillä olevat liiketilat liitettäisiin kokonaisuuteen. Vaikka ruokakauppa sijoittuisikin nykyiseen parkkihalliin, sisäpihan kattaminen saattaisi silti Seppo Kuvajan mukaan toteutua.

– Olemme käyneet kaupungin ja kaavoituksen kanssa suunnitelmia läpi, ja sieltä on alustavasti näytetty vihreää valoa sille, että lisärakentaminen olisi mahdollista. HÄSA