Kanta-Häme

MLL:n pilottikokeilu lyhyellä varoitusajalla palkattavasta lastenhoitajasta laajentunee Hämeenlinnaan

MLL:n pilottikokeilu laajentunee syksyn aikana Hämeenlinnaan.

Hämeenlinnassa lastenhoitajaa ei saa vielä tilattua pikakomennuksena, mutta palvelun pilottikokeilu on käynnissä Helsingissä.

Kokeilun takana on Mannerheimin lastensuojeluliitto, joka on perinteisesti tarjonnut tilapäistä ja lyhytaikaista lastenhoitoapua.

– Tämän syksyn aikana on tarkoitus käynnistää myös Hämeenlinnaan ulottuva palvelu, jota kautta lastenhoitajan saisi nopeallakin aikataululla, MLL:n Hämeen piirin lastenhoitotoiminnan koordinaattori Liisa Lindström kertoo.

Tällä hetkellä lastenhoitopalvelun tilaus on jätettävä tarvetta edeltävänä päivänä kello 12 mennessä.

– Perheet ovat toivoneet mahdollisuutta tilata hoitajan esimerkiksi viikonloppuisin ja iltaisin, silloin kun MLL:n välitys on kiinni. Työn alla on uuden välitysohjelman kehittäminen.

Hämeenlinnan alueella MLL:lla on tällä hetkellä 23 aktiivista lastenhoitajaa, jotka ovat alaa työkseen tekeviä, alan opiskelijoita tai MLL:n lastenhoitokurssin käyneitä. Ikähaitari on 16–70 vuotta.

Hämeenlinnassa kursseja MLL järjestää yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa. Syksyn kestävä kurssi on nyt käynnissä.

– Kurssilta on tulossa 11 uutta lastenhoitajaa Hämeenlinnan alueelta.

MLL:n lastenhoitajien tuntitaksa on noin 8–16 euroa, jonka päälle perhe saa muun muassa maksaa vielä työntekijän eläkevakuutusta, mikäli työntekijä tekee kuukaudessa töitä yli 58 euron edestä.

Lastenhoitopalvelun kustannuksia voi osittain hyödyntää omassa verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

Netistä löytyy kansainvälisiä lapsenhoitosivustoja, joissa kaikki palvelu on ulkoistettua. Kysymys on sivuista, joihin palveluntarjoajat ja palvelua hakevat rekisteröityvät.

Saksalainen care.com mainostaa itseään Suomen suurimpana hoitoportaalina.

Saksalaissivuston mukaan Hämeenlinnasta löytyy 10 henkilöä, jotka tarjoavat lastenhoitopalveluita 7–14 euron tuntihintaan.

Määrä on samaa luokkaa myös babysits.fi ja yoopies.com -sivustoilla.

Hollantilainen sitly.fi (entinen babysitter.fi) puolestaan ilmoittaa olevansa Suomen laajin lapsenvahtisivusto , johon on rekisteröitynyt pelkästään Hämeenlinnasta jopa 130 lapsenvahtia tai -hoitajaa.

Isoissa suomalaisissa toimijoissa, kuten Hoivanetissä, hintahaitari on noin 30 eurosta vajaaseen 70 euroon tunnilta päivästä ja lapsen kunnosta riippuen. Sivuilla kerrotaan, että lastenhoitopalvelua on tarjolla ympäri vuorokauden.

Stella tarjoaa palveluita noin 15 ja reilun 60 euron välillä. Palveluihin kuuluu myös lapsen vieminen harrastuksiin. Lastenhoidon minimityöaika on kolme tuntia.

Niin Stellan kuin Hoivanetin lastenhoitopalvelut ovat keskittyneet pääasiassa pääkaupunkiseudulle ja Hämeenlinnaa isompiin kaupunkeihin.

Hämeenlinnan kaupunki järjestää lapsiperheille maksutonta tilapäistä kotipalvelua pääasiassa päiväsaikaan. Sen pääpaino on vanhemmuuden, mutta ei lapsen vanhempien menojen, tukemisessa. HäSa

Päivän lehti

26.1.2020