Kanta-Häme

MM-futista ei näe vielä 4K-terävyydellä

– Jalkapallo on maailman suosituin laji, kyllähän MM-kisat näkyvät myynnissä meilläkin, toteaa Tiiriön TV-Sävelen kokenut kodintekniikkamyyjä Kari Takala.

Hänen mukaansa trendi uusien tv-ostajien parissa on selvä.

– Isompaa ja aina vain isompaa. Futiksen MM-kisoja halutaan katsoa mökilläkin, joten sinne hankitaan nyt isoja ruutuja ja antenneja, jotka takaavat hyvän kuvan.

Sweet spot koko sohvalle

Kuluvasta vuodesta povataan 4K-televisioiden läpimurtoa. 4K tarkoittaa neljä kertaa full hd:ta terävämpää ultra hd -kuvaa. MM-kisoista ei kuitenkaan välity vielä ainuttakaan 4K-lähetystä, ei edes netin kautta.

– Kyllä 4K:ta silti kysytään ja myydään. Netflix tarjoaa House of Cardsin kakkoskauden 4K:na ja kesän lopussa on samalla formaatilla tulossa Breaking Badin jaksoja, kertoo Gigantin myyjä Satu Sivula.

Netflix on maksullinen netin suoratoistopalvelu ja kyseiset sarjat sen katsotuimpia materiaaleja.

Futiskuumeen lääkkeeksi tarjotaan itseään odotuttavien 4K-lähetysten korvikkeena kaarevia ruutuja ja erilaisia jalkapallotoimintoja.

– Kaarevan ruudun hyöty on siinä, että kuva näyttää makealta joka kohdasta vähän leveämpääkin sohvaa. Kaarevuus luo myös kolmiulotteisuuden tuntua, Sivula kertoo.

Jalkapallo-moodeja tarjoaa ainakin Sony ja Samsung. Samsungin 8-sarjan kaukosäätimessä on oma nappinsa tarkoitusta varten.

– Sitä painamalla äijät ja pallo kentällä näkyvät tarkempina ja äänet säätyvät niin, että tuntuu kuin yleisö huutaisi vieressä, Sivula kuvailee.

Tallennetusta pelistä saa koostettua näppärästi myös niin sanotun highlights-koosteen.

– Töllötin tunnistaa yleisön kohahduksista kiinnostavat kohdat. Jalkapallon lisäksi ominaisuus toimii myös jenkkifutis-, rugby- ja kriketti-lähetyksissä, Sivula listaa.

Evoluutiopaketti poistaa pelon

TV-sävelen Takala kertoo itsekin hankkineensa Sonyn television, jossa on jalkapallotila.

– Mielestäni sain kyllä paremmat säädöt aikaan ihan manuaalisesti säätämällä, mies naurahtaa.

Monet muutkin ominaisuudet saattavat jäädä taviskatsojalta vaille huomiota. Kolme–neljä vuotta sitten kohuttu 3D-ominaisuus on nykyisin vakiovaruste uusissa televisioissa, mutta lähetyksiä ja ominaisuuden käyttäjiä on vähän.

– Osa vierastaa 3D-lasit päässä katsomista, ja joillekin tulee paha olo 3D-kuvasta. Satelliitin kautta näkyy yksi 3D-kanava, joka näyttää lähinnä luontodokumentteja, Gigantin Sivula sanoo.

Eräs käytännöllinen uusi ominaisuus monelle saattaa olla Samsungin Evolution kit.

– Sen avulla tv:n voi päivittää joka vuosi, joten ei ole pelkoa laitteen vanhentumisesta. On siis mahdollista uusia prosessori, liitännät ja Smart-tv-näkymät, Sivula kehuu.

Kehitys ei olekaan loppumassa 4K-vastaanottimiin.

– 8K on jo tulossa. Sitä varten pitääkin olla sitten jo todella isö töllö, että terävyydestä on hyötyä, Sivula pohtii (HäSa).