Kanta-Häme

MM-kisapaljussa on aitoa lätkätunnelmaa

Yhdessä jos toisessakin kodissa on viritelty MM-lätkäkisojen ajaksi mitä erikoisempia kisakatsomoita öljyisiin autotalleihin ja hämyisiin ”äijäluoliin”, mutta hämeenlinnalaisen Mäntytörmän perheessä tv:n katsomisareenaksi on valjastettu upouusi terassi paljuineen.

MM-kisakasteensa kylpypalju sai vappuna.

– Meitä oli siellä neljä aikuista ja neljä lasta yhtä aikaa katsomassa USA-Suomi-ottelun. Nuorin katsoja oli kymmenen kuukautta. Virvokkeita nautittiin välillä, ja erätauoilla käytiin saunassa. Muuten oltiin paljussa koko ajan, kertoo perheen isä Marko Mäntytörmä.

Ettekö olleet ihan rusinalla pelin jälkeen?

– No, mitä veikkaat! Mäntytörmä nauraa.

Ennakko-odotukset pelistä olivat paljussa likoajilla olleet ”ihan mahtavat”, mutta sitten tunnelma oli hiipunut, kun USA vei peliä ja voitti lopulta maalein 5–1.

– Se oli ihan surkee peli! Suomen maalivahtipeli mätti, eikä joukkuepelikään toiminut vielä silloin, Mäntytörmä harmittelee.

Perheen 8-vuotias Markus-poika kertoo lasten myyneen vappupäivänä aikuisille lippuja kisakatsomoon.

– Sisäänpääsymaksu kisastudioon oli viisi kiveä. Oltais me rahaakin saatu, muttei me otettu, nuori mies kertoo.

Lapset panivat terassille pystyyn myös kioskin, josta ”myytiin” sipsejä, popcorneja ja juustonaksuja sekä makkaraa ja salaattia.

Maanantaista Suomi-Valko-Venäjä-peliä saapui terassille seuraamaan myös Marko Mäntytörmän kaveri Jari Vertanen.

– Siinä on penkkiurheilija isolla P:llä! Jari rupeaa aina väittelemään selostajan kanssa. Hänen mielestään selostaja on väärässä ja hän itse oikeassa, Mäntytörmä kuvailee ystävänsä kisakatsomokäyttäytymistä.

– Näinhän se kyllä yleensä on. Selostajat Antero Mertarantaa lukuun ottamatta on niin huonoja, ihan oikeesti. Eivätkä tuomaritkaan aina näe kaikkea. Ei sitä peliin eläytyessään voi olla hiljaa, kun Suomelle koitta hirmuinen vääryys, Vertanen toteaa.

– Kisakatsomossa peliä katsoo sinivalkoisin lasein, hän lisää.

HPK-kasvatin, maalivahti Juuse Saroksen, miehet kehuvat maasta taivaaseen.

– Onhan se ihan älyttömän hyvä! Ei Suomella ole koskaan ollut noin lahjakasta molaria. Puntti ei tutise oikein missään tilanteessa, Jari Vertanen summaa.

Normaalisti Jari Vertanen katselee MM-pelejä kotosalla. Kisakatsomo saattaa välillä täydentyä kotona piipahtavilla lapsilla.

– Välillä vaimo passittaa katsomaan telkkaa eri huoneeseen, Vertanen naurahtaa ja kertoo seuraavansa tv:stä lajia kuin lajia.

– Pitäis varmaan vähän muutakin harrastaa kuin penkkiurheilua, mutta kun se on niin mukavaa, hän jatkaa.

Nyt Vertanen on pukeutunut asianmukaisesti Leijonien fanipaitaan – tunnelmaan entistäkin paremmin päästäkseen.

– Meidän valmistautumisrituaalit eroavat eri päivinä siitä riippuen, onko seuraava päivä työpäivä vai ei. Juomapolitiikka on silloin erilaista, isäntä Marko Mäntytörmä muotoilee sanansa lasten korvien alla.

Myös kylpypaljun lämmittämiseen täytyy varata aikaa, sillä se vie kolmisen tuntia.

– Kaikki menot ja arjen askareet, kuten kaupassa käynti, täytyy hoitaa niin, että ehtii pelejä seuraamaan, mieskaksikko nyökyttelee.

Ainakaan toistaiseksi naapurit eivät ole häiriytyneet Mäntytörmien joskus äänekkäästäkin kisakatsomosta.

– Maalia tietenkin tuuletetaan kovaan ääneen, ja Suomen jäähyistä ollaan aika usein eri mieltä tuomarin kanssa. Vähän tulee välillä kiroiltuakin, Mäntytörmä ja Vertanen tunnustavat.

– Kun maali tulee, koko kylä raikaa! sanoo paljuun tällä kertaa pulahtanut 8-vuotias Topias Lehtojoki naapurustosta.

– Ja mä huudan ”Jess”!, lisää samanikäinen Markus Mäntytörmä. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic