Kanta-Häme

MM-kisoihin matkaava Nelli Arposuo tanssii aina

Spagaatti näyttää helpolta kun sen osaa. Nelli Arposuolle, 11, asento vaikuttaa suorastaan rennolta kun hän istahtaa peilin eteen valokuvattavaksi.

Riihimäkeläiselle Arposuolle tanssi on leikkiä ja tapa liikkua, vaikka harjoittelumäärät kuulostavatkin kovilta.

– Tanssin ainakin yhdeksän tuntia viikossa, Arposuo kertoo.

Äiti ja Nellin valmentaja Minni Arposuo täydentää, että Nelli harjoittelee tanssia yhdeksän tuntia viikossa, mutta tanssii paljon enemmän.

– Joka paikkaan mennään tanssien, Minni Arposuo kertoo.

Tanssin tytär aloitti pikkuvauvana, nuorempana kuin muistaakaan.

– Kolme kuukautta vanhana vauvatanssissa, Nelli Arposuo kertoo.

Oikeastaan hän tanssi jo ennen syntymäänsä äidin kyydissä.

Ahkera harjoittelu ja tanssia täynnä oleva elämä on ohjannut Nelli Arposuon myös kilpailemaan. 

Hän lähtee lokakuun lopussa Saksaan, jossa on edessä soolo- ja duotanssin MM-kisat performing arts -sarjassa. Paikan kisoihin Arposuo sai sijoittumalla pronssille Oulussa järjestetyissä SM-kisoissa. Mukaan matkaan lähtee duotanssipari Emilia Jämsen.

– Tytöt sijoittuivat duotanssissa kuudenneksi ja pääsivät jonotuspaikalta MM-kisoihin. Se on tietysti mahtava juttu ja ehkä hieman helpottaa jännitystä, kun on kaveri mukana, Minni Arposuo nauraa.

Kisarupeama kestää kolme päivää, ja kilpailijoita karsitaan vaihe vaiheelta. Nelli sanoo, ettei jännitä esiintymistä.

– Musta silti tuntuu, etten välttämättä pärjää, Nelli Arposuo epäilee.

Äiti on eri mieltä.

– Tanssi on illuusiota, jossa pitää olla rohkea ja valmis heittäytymään. Nellillä tuli pieniä virheitä myös SM-kisoissa, mutta kun esitystä vain jatkaa eteenpäin, kukaan ei niitä huomaa. 

Minni Arposuo sanoo Nellin olevan esiintyjänä suorastaan kylmäpäinen.

– SM-kisoissa otimme alkukarsinnan jälkeen mukaan haastavamman liikkeen, joka ei mennyt harjoitellessa kertaakaan oikein. Lavalla Nelli esitti sen kolme kertaa puhtaasti.

Nelli tanssii vielä tämän vuoden lasten sarjassa, jonka jälkeen hänestä tulee juniori. Samalla kilpailujen taso nousee. Kuten esimerkiksi voimistelussa, myös tanssissa nuoret kilpailijat alkavat murrosiässä haastaa aikuisia.

Tanssistudio Dance Artia Riihimäellä ja Hyvinkäällä pitävä Minni Arposuo sanoo, että tanssi ei kuitenkaan ole yhtä suorituskeskeistä kuin jotkut muut liikunnan ja taiteen rajalla olevat lajit.

– Harjoittelun pitää olla kivaa, mutta siihen pitää keskittyä. Tanssi on ehkä lempeämpi laji kuin moni muu, mutta nykyään kilpailuihin on tullut yhä enemmän akrobatiaa mukaan. 

Arposuo kertoo, että Saksan MM-kisojen säännöissä on jo lähdetty rajoittamaan liikkeitä, joita lavalla saa tehdä.

– Suuntaus on mennyt yhä enemmän voimistelun suuntaan, mutta jos esityksessä on akrobatiaa mukana, sen pitää soveltua perustellusti koreografiaan ja olla selvästi osa tanssia. 

Minni Arposuon mukaan itkeminen tuloslistan ääressä ei ole vieras näky tanssikilpailuissakaan.

– Tanssissa ei pitäisi lähteä aina voittamaan. Kun on tehnyt esiintymishetkellä parhaansa, se riittää ja siihen on oltava tyytyväinen. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic