Kanta-Häme

MM-mitalisti Mervi Sirkiä valmentaa nyt tavallisia kuntoilijoita

 

Henkilökohtaisen valmentajan apu voi muuttaa sitkeänkin sohvaperunan kuntoilijaksi
Kolme voimanoston MM-hopeaa voittanut ja penkkipunnerruksen EM-kultaa voittanut Mervi Sirkiä valittiin Hämeenlinnan Vuoden naisurheilijaksi vuonna 2009. Nyt aikaisemmin kokkina ja kondiittorina työskennellyt nainen toimii hierojana ja personal trainerina Forever-kuntoklubilla Vanajantiellä.
 
– Olen haaveillut personal trainerin hommasta oikeastaan aina, Sirkiä tunnustaa.
 
– Yli kaksikymmentä vuotta urheilleena olen käytännössä asunut salilla ja omaa tietotaitoa on kertynyt niin salitreenistä ja fitness-kisoista kuin ruokavalioistakin. Työskentelen myös hierojana, joten anatomiapuolikin on hallussa.
 
Sirkiä aloitti personal trainerina maaliskuun alussa ja työ maistuu juuri siltä, miltä hän toivoikin. Ihmisten opastaminen on hauskaa ja palkitsevaa.
 
– Valmentajana voin auttaa erityisesti sellaisia, jotka eivät ole koskaan kuntosalilla käyneetkään. On tärkeää, että liikkeiden tekeminen opitaan oikein.
 
– Jokainen asiakas on yksilö omine tarpeineen ja tavoitteineen. Joku haluaa hoikistua ja toinen tahtoo muotoa lihaksiinsa.
 
Valmentaja sitouttaa
Sirkiä käyttää X-Method -valmennusohjelmaa, joka koostuu kolmesta kahden kuukauden harjoittelujaksosta. Viikko-ohjelmaan kuuluu kolme harjoitusta, joista kaksi tehdään yhdessä valmentajan kanssa. Harjoitusohjelma muuttuu asteittain haasteellisemmaksi ohjelman edetessä. Ohjelman aikana opitaan oikeat suoritustekniikat, käytetään useita erilaisia harjoitusmenetelmiä ja harjoitellaan jokaisen henkilökohtaiselle kunnolle sopivalla tasolla.
 
Kestävyyttä, voimaa ja kuntoa kohotetaan painonnostolla kahvakuulilla ja voimisteluliikkeillä, joita yhdistetään juoksuun, soutuun ja naruhyppelyyn.
 
– Liikkeelle lähdetään maltillisesti ja yksilölliset ominaisuudet huomioon ottaen, Sirkiä lupaa.
 
– Ohjelma on suunniteltu siten, että se sopii ihan perusperteille ja -pirkoille, mutta myös niille, jotka kaipaavat kovempaa rääkkiä.
 
Personal trainer on omiaan niille, jotka kaipaavat hiukan potkua takamuksiinsa tai luistavat kuntoilusta työkiireisiin vedoten.
 
– Onhan se aivan eri asia, kun tietää, että valmentaja odottaa salilla. Suorituksetkin ovat ihan toisesta maailmasta, kun joku kannustaa vierellä.
 
– Kehitystä voidaan seurata ja kun sen huomaa, motivaatio kasvaa. Treeniin tulee himo ja kuntoilusta elämäntapa.
 
Ruokavalio ratkaisee
Sirkiä tekee myös valmennettavilleen ruokavalion ja opastaa sen noudattamisessa.
 
– Esimerkiksi laihduttajille ruokavalio on ensiarvoisen tärkeä asia. Millään jumpalla ei paino putoa, jos syö väärin, Sirkiä sanoo.
 
– Usein lähdetään liikkeelle liian rajuilla muutoksilla. Tervettä maalaisjärkeä käyttämällä pääsee ravintopuolella aika pitkälle. Kannattaa luottaa puhtaaseen ruokaa, vähärasvaiseen lihaan, kalaan ja lintuihin sekä hedelmiin, juureksiin ja kasviksiin.
 
Elämänmuutoksen kynnyksellä seisova ihminen voi tuntea olonsa aika yksinäiseksi ja siinä kohdassa personal trainerilla voi olla suuri merkitys.
 
– Näiden asioiden henkistä puolta saatetaan helposti aliarvioida, sillä taustatuella on hirveän suuri osa urheilussa.
 
– Valmennusohjelmaa voi tehdä myös duo-tunteina, jolle voivat tulla pariskunnat tai ystävykset. Siinä voivat sitten kumppanit sekä kilpailla keskenään että tsempata toisiaan.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic