Kanta-Häme

Mobiilidata nopeutuu maakunnassa

Kanta-Hämeen alueen väestöstä valtaosa asuu sellaisella alueella, jolla toimii nopein mahdollinen 4G-mobiililaajakaistaverkko.

Kolmen Suomessa toimivan mobiilioperaattorin Telia-Soneran, Elisan ja DNA:n kattavuuskarttoja vertailemalla paras maakunnan kuuluvuus on Riihimäen ja Hämeenlinnan välisellä alueella.

Heikoin peitto on Rengon ja Tammelan haja-asutusalueilla. Operaattoreiden peittoalueet kuitenkin laajenevat lähivuosina. Vuoteen 2019 mennessä Suomen pinta-alasta on määrä olla 97 prosenttia 4g- eli lte-verkkojen piirissä.

Operaattorit lupailevatkin Kanta-Hämeeseen entistä parempaa kattavuutta ja verkkokapasiteettia lähivuosille. Operaattoreiden yhteenlasketut investoinnit ovat vuosittain noin puoli miljardia euroa.

Peittotavoite astui voimaan siinä vaiheessa, kun 4g-verkon käyttöön vapautui 800 megahertsin taajuusalue, jota laajennetaan erityisesti haja-asutusalueille. 800 megahertsin taajuusalue mahdollistaa teoriassa noin 75 megabitin tiedonsiirtonopeuden, mikä on puolet kaupunkien keskustojen nopeudesta.

Operaattorit voivat myös hakea valtiolta tuotantotukea haja-asutusalueille rakennettavaan laajakaistaverkkoon.

Ainakin Telia-Sonera on tänä vuonna parantamassa 4g-verkon kattavuutta Kanta-Hämeessä.

– Tilanne muuttuu maakunnassa merkittävästi tänä vuonna. Samalla, kun parannamme verkon kapasiteettia kaupungeissa, lisäämme taajamien väliin jäävän alueen peittoa, Telia-Soneran osastopäällikkö Tomi Heikkilä kertoo.

Kaupunkien kapasiteettiä lisäävät myös Elisa ja DNA. Operaattorit pyrkivät myös tehostamaan nykyistä 4g-verkkoa niin, että teoreettinen maksimitiedonsiirtonopeus kaksinkertaistuu 300 megabittiin sekunnissa.

Toistaiseksi yksikään operaattori ei vielä tarjoa Kanta-Hämeessä tuplanopeaa yhteyttä.

Neljännen sukupolven verkot alkoivat levitä Suomessa vuodesta 2010 lähtien. Valtaosa laitteista tukeutuu vanhaan 3g-verkkoon, mutta tiedonsiirtomäärissä uusi sukupolvi on juuri kellistänyt edeltäjänsä.

– Meidän 4g-verkossamme liikkuu jo nyt enemmän tietoa kuin 2g- ja 3g-verkoissamme yhteensä. Muutos tapahtui runsas kuukausi sitten, Elisan aluejohtaja Juha Peltomäki sanoo.

Muutosta ovat vauhdittaneet erityisesti uudet tabletit ja matkapuhelimet, jotka hyödyntävät 4g-verkkoa.

Operaattorit arvioivat, että 4g tulee säilyttämään asemansa, mutta uutta on tulossa. Esimerkiksi Oulun yliopistossa aloitettiin uuden viidennen sukupolven tiedonsiirtoverkon kokeilu. Uuden sukupolven nopeudet ovat yli gigabitti jokaista tukiasemaa kohti.

– Suomessa voi puhua vuosikymmenen vaihteesta, ennen kuin 5g-verkko tulee kaupalliseen käyttöön, arvioi DNA:n tekninen johtaja Tommy Alenius. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020