Kanta-Häme

Moderni Juteinikeskus avattiin juhlallisesti - katso video

Sitkeästi jaksoivat Juteinikeskuksen noin 260 alakoululaista kuunnella perjantaina opinahjonsa virallisissa avajaisissa juhlapuheita ja sopraanon laulua.

Ainakin siihen asti, kun ohjelmassa seurasi Panssarinyrkin esittämä Eldankajärven jää -kappale, jolloin parhaimpiinsa pukeutuneet oppilaat alkoivat panna jalalla koreasti ja juoksennella uutukaisessa juhlasalissa.

Mutta kuten useissa juhlapuheissa korostettiin, juuri oppilaita varten koko moderni, avoin oppimisympäristö on rakennettu. Ja he näyttävät nauttivan siitä täysin siemauksin, kuten kolmasluokkalainen Arttu Huumarsalo, jolla on kokemusta myös Parolan koulusta ja lakkautetusta Hurttalan koulusta.

– Tämä on paljon isompi, ja täällä on paljon mukavampaa. Ei tarvitse istua kovilla tuoleilla, vaan saa istua lattialla tai pehmeän patjan päällä. Opiskelukin on helpompaa, kun on tietokone.

– Opiskelu on täällä paljon nopeampaa kuin Parolan koulussa. Siellä samaa juttua mentiin monta päivää. Täällä on myös vapaampaa, lisäsi neljäsluokkalainen Linnea Planting.

Avajaisissa vieraillut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) iloitsi siitä, että Hattula päätti panostaa rohkeasti lapsiin ja nuoriin vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta.

– Juteinikeskus on edelläkävijä. On erittäin hienoa, että keskus on tehty viimeisimmän pedagogisen ajattelun mukaan. Täällä voidaan täysimääräisesti ottaa käyttöön uutta opetussuunnitelmaa, digitaalisuutta, ilmiöoppimista ja yhteisopettajuutta.

Rehtori Minna Kallio kertoo yllättyneensä siitä, miten hyvin koulunkäynti on loppujen lopuksi ensimmäisen reilun kuukauden aikana lähtenyt käyntiin.

– Meillä on uudet seinät, uudet opettajat ja lapset ovat tulleet eri kouluista. Siihen nähden elämme aika normaalia koulun arkea. Ja täällä on tosi hiljaista, vaikka moni toisin luulee. Aluksi jännitin sitä itsekin.

Noin 14 miljoonan euron Juteinikeskus-hanke lähti liikkeelle kunnanjohtaja Martti Puran aikana, ja sitä jatkoi häntä pestissä seurannut Heidi Rämö.

Nykyinen kunnanjohtaja Lauri Inna kertoo olevansa hankkeessa mukana ”kiitollisessa vaiheessa”. Hän kehuu hanketta onnistuneeksi, eikä vähiten sen takia, että se pysyi budjetissaan ja aikataulussaan. Siitä on pääasiassa vastuussa projektipäällikkönä toiminut Risto Hast.

Kunnanjohtaja pitää Juteinikeskusta ruokakauppojen lisäksi vahvana vetovoimatekijänä esimerkiksi Kanungin alueelta tontin ostoa suunnitteleville.

– Kunhan vielä saadaan terveysasemakysymys ratkaistua, meillä on tarjota laadukkaat ja nykyaikaiset palvelut, Inna sanoo. 

Katso videoklippi, miten Panssarinyrkki viritti musiikillaan juhlatunnelmaan