Kanta-Häme Hämeenlinna

Vanajanlinna sai uuden ruokaritarin – Kasper Mäkinen kokkaa milleniaalin intohimolla

Elokuun alussa aloittanut uusi keittiöpäällikkö aikoo uudistaa Vanajanlinnan ruokalistan makumaailman.
Kasper Mäkinen aikoo uudistaa Vanajanlinnan keittiötä tuomalla perinteiseen miljööseen moderneja makuja ja ekologista ajattelua. Kuva: Sara Aaltio
Kasper Mäkinen aikoo uudistaa Vanajanlinnan keittiötä tuomalla perinteiseen miljööseen moderneja makuja ja ekologista ajattelua. Kuva: Sara Aaltio

Vanajanlinnan uusi keittiöpäällikkö Kasper Mäkinen tiesi jo nuorena haluavansa alalla pitkälle. Pesti Vanajanlinnassa on 28-vuotiaan helsinkiläisen uralle luonteva jatkumo.

Työtarjous Vanajanlinnasta kesäkuun lopulla oli mieluisa yllätys. Muutama haastattelukerta vakuutti työnantajan miehen kyvyistä.

– Innostuin samalla sekunnilla, kun tajusin, mihin minua pyydettiin. Vanajanlinnalla on vahva brändi, ja on ilo ja kunnia päästä tänne töihin. Milleniaalin kovalla intohimolla lähden tähän tehtävään.

Uutta ruokaa vanhassa miljöössä

Mäkinen aloitti työt elokuun alussa. Tiivis työtahti ei pelota.

– Työ tuntuu tosi mukavalta. Tämä on tosi iso paikka, ja monessa paikassa tapahtuu yhtä aikaa. Kaikkien narujen pitäminen käsissä tuo omat haasteensa, mutta juuri se on työn suola. Täällä on monenlaista ruokatuotetta, ja on hienoa päästä työskentelemään upeiden ihmisten kanssa.

Hän näkee miljöön valttina myös keittiölle.

– Pidän siitä, että pääsen yhdistämään upean vanhan miljöön ja oman modernin ruokapuoleni. Vanajanlinnalla on kova brändi taustalla. Näen potentiaalin paljon isompana.

Isot saappaat eivät pelota

Aiempi keittiömestari Mika Jokela sai pestin Finlandia-talon keittiöpäälliköksi. Mäkinen suhtautuu haasteeseen positiivisesti.

– Kaikki kunnia Mika Jokelalle, hän jätti isot saappaat. Lähden kuitenkin avoimin mielin rakentamaan keittiötä omannäköiseksi, sillä jokaisella keittiömestarilla on oma käsialansa.

Hän haluaa johtaa henkilökuntaansa pedagogisella otteella.

– Olen tosi nuorena, 21-vuotiaana, ollut ensimmäisen kerran keittiömestarina, ja olen työskennellyt helsinkiläisissä paikoissa nuoresta pitäen. Tiimihengen nostaminen on tärkeää ja vastuun antaminen niille, jotka pystyvät sitä ottamaan.

Keittiöpäällikkö viihtyy myös kauhan varressa, mutta ruoan suunnitteleminen on hänen juttunsa.

– Saan kiksejä siitä, kun pääsen laajasti suunnittelemaan. Pidän vastuusta ja siitä, että pääsen elämässä eteenpäin.

Oppia alan taitajilta

Mäkinen kiinnostui ruoanlaitosta jo 11-vuotiaana.

– Tiesin jo tosi nuorena, että haluan alalle ja tahdon kehittyä. Työuran varrella minulla on ollut paljon esikuvia, joilta olen saanut kovaa oppia.

Hän on kierrellyt kokkina monessa paikassa.

– Olen työskennellyt muun muassa Bistro O Mat -ravintolassa Kirkkonummella, jota veti vuoden kokiksi valittu Marko Palovaara. Ehkä kaikkein merkittävin paikka uralleni on ranskalainen fine bistro La Maison Helsingissä, jossa olin kolme vuotta. Olen oppinut kovilta tyypeiltä, miten tätä tehdään.

Raaka-aineita läheltä

Uusi keittiöpäällikkö aikoo uudistaa Vanajanlinnan makumaailmaa. Ensimmäinen à la carte -ruokalista tulee tarjolle 1. syyskuuta.

– Minun vahvuuteni ovat ranskalaisessa ja skandinaavisessa keittiössä. Käytän ranskalaisia tapoja tehdä ja yhdistän ne skandinaavisiin raaka-aineisiin.

Myös ekologinen ajattelu ruoan suhteen on tärkeää.

– Käytän paljon kalaa ja äyriäisiä, ne ovat lähellä sydäntä. Haluan, että raaka-aineet tuodaan läheltä ja että tiedän tarinan niiden taustalla. Tykkään tehdä aitoa ruokaa, jossa on selkeitä makuja ja raaka-aineen arvostusta. Meillä on Suomessa huippuraaka-aineita, joita käytän sesongin mukaan.

Miten houkuttelisit paikalliset Vanajanlinnaan?

– Haluan laskea kynnystä ja tehdä nättiä ruokaa hyvällä meiningillä. Ideana on, ettei täällä tarvitse jäykistellä puku päällä, vaan meille kaikki asiakkaat ovat yhtä tärkeitä.

Kasper Mäkinen

28-vuotias, kotoisin Helsingistä.

Aloitti elokuun alussa Vanajanlinna Resort & Country Clubin keittiötoimenjohtajana.

Asuu Helsingissä, etsii asuntoa Hämeenlinnan seudulta.

Opiskeli kokiksi Nummelan Luksiassa.

Ensimmäinen keittiömestarin pesti jo 21-vuotiaana Jängällä-ravintolassa Lapissa.

On työskennellyt useissa paikoissa, viimeksi helsikiläisessä Sue Ellen -ravintolassa, jota ennen hän toimi kolme vuotta keittiömestarina ranskalaisessa fine bistro La Maisonissa Tehtaankadulla.

”Lempiruokani on ranskalainen kalakeitto bouillabaisse, sitä diggaan itse syödä ja tehdä.”

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic