Kanta-Häme

Mokailu on hurjan hauskaa, ainakin jälkeenpäin

Kansainvälisenä epäonnistumisen päivänä 13. lokakuuta julkaistiin WSOY:n kustantama Mikä moka -kirja, jossa joukko nuoria ja joitakin julkisuuden henkilöitä paljastaa noloja mokailujaan. Kirja haluaa osoittaa, että noloimmaltakin tuntuvasta mokasta selviää hengissä, vaikka se tapahtuessaan tuntuukin häpeälliseltä.
 
Mikä moka! -projektin yhteistyökumppani Suomen lasten ja nuorten säätiö lähetti satoihin suomalaisiin peruskouluihin mokienkeruulomakkeita, joita lukio- ja yläasteikäiset oppilaat täyttivät. Lisäksi nuorten ja aikuistenkin nuoruuden mokia kerättiin Facebook-ryhmässä ja projektin nettisivuilla.
 
Kirjan toimittajat, hämeenlinnalainen kirjailija Hanna van der Steen ja klaukkalalainen kirjailija ja äidinkielenopettaja Netta Walldén valitsivat palautetuista mokista hauskimpia. Kirjan kuvituksesta vastaa sarjakuva-Finlandia-ehdokas Anni Nykänen, suositun Mummo-sarjakuvan tekijä.
 
Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren ohjasi nuorista koostuvaa Bass Camp -ryhmää Mikä moka! -rapin teossa. Rap löytyy Mikä moka! -nettisivuilta www.mikamoka.fi.
 
Julkkisten  mokailuja
Joitakin julkisuuden henkilöitä lähti mukaan projektiin, mm. Alexander Stubb, Matti Vanhanen, Mikko Kuustonen ja Minna Haapkylä kertoivat noloista sattumuksistaan. Voice of the Finlandista tuttu Saara Aalto, Hauskat kotivideot -juontaja Sampo Marjomaa, NRJ:n Aamupojat Anssi ja Renne, muusikko Jannika B ja Kiroilevan siilin luoja Milla Paloniemi osallistuivat myös mokatalkoisiin.
 
Paikallisista julkkiksista mukana on Heidi Kyrö omalla mokallaan.
 
Uutta  tuotantoa
Hanna van der Steenin varhaisnuorille tarkoitetun fantasiatrilogian kolmas osa Lumous ilmestyi keväällä.
 
– Kolmiosainen Tähtisilmät -sarja on nyt valmis ja olen aloittamassa uutta nuortenkirjaa. Teen sitä yhteistyössä lasteni Elman ja Anni-Sofian kanssa. Lapset osallistuvat innolla ja keksivät ideoita henkilöhahmoihin.
 
– Keväällä on tulossa tarinakokoelma, jota Aimo-koulun lapset kuvittavat. He tekevät nukkeja tarinoideni pohjalta ja nukke-animaatiota opettajansa Milla Ojalan johdolla.
 
– Seuraavana on vuorossa tarinakorttiprojekti, jonka kuvittajan toimii vuoden 2012 Junior-Finlandian voittanut Christel Rönns, Hanna selvittää tulevia kirjallisia tuotoksiaan.
 
– Töiltä jäävä loppuaika kuluu lasten harrastuksiin kuskaamiseen, meillä on kolme tytärtä, joilla on yhteensä kymmenen harrastusta, Hanna van der Steen nauraa.
 
 
Jatta Pöyhönen-Wiik

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic