Kanta-Häme

”Mokasin pahasti”

Hämeenlinnan kesäteatterin nokkamies Martti Töttölä kertoi keskiviikkona Yle Hämeelle, että Kaupunginpuistossa nähdään tulevana kesänä Okko Leon komedia Orkesteri – The Everlast. Seuraavana päivänä maakuntaradio tiesi kertoa, ettei Leo ollut myöntänyt esitysoikeuksia Hämeenlinnaan.
 
– KOM-teatterilla oli vuoden sopimus Orkesterista ja olin asiasta yhteydessä teatterinjohtaja Pekka Milonoffin kanssa, Töttölä kertoo.
 
– Kun Pekka sitten soitti minulle ja sanoi, että heidän puolestaan homma sopii, möläytin innostuksissani asian Ylen toimittajalle, vaikka en ollut tarkistanut yksityiskohtia ja varsinkaan kirjailijan mielipidettä. Tällä 30 vuoden kokemuksella todella amatöörimäinen virhe, josta olen todella pahoillani.
 
Menestysteos
Töttölä sanoo, ettei Leo ole hänelle enää vihainen, mutta tällä hetkellä on mahdotonta sanoa, millaiseen päätökseen kirjailija lopulta päätyy.
 
– Orkesteria on kyselty muihinkin teattereihin ja mehän tällä ulostulolla tulimme ehkä sössineeksi mahdollisia neuvotteluja, Töttölä pahoittelee.
 
– Meikäläinen vanha kyynikko innostui kerrankin jostakin näytelmästä oikein toden teolla ja sitten tapahtui näin. Olisi ollut todella hienoa tuoda tänne maakuntaan Helsingistä näin tasokas teos, joka istuisi täydellisestä kesäteatterin uuteen genreen. Näytelmän ympärille on rakennettu kuunnelmaa, kirjaa ja elokuvaa, joten olisimme päässeet niiden myötä oikein kunnolla tapetilla. Kaiken lisäksi näytelmä on todella hyvä.
 
Talous ratkaisee
Tamperelainen Teatteri Siperia on tuotanut yhteistyösopimuksella kaksi esitystä Hämeenlinnassa. Kolmivuotista yhteistyösopimusta on tarkoitus jatkaa, mutta ensi kesäksi näytelmän valinnan ja ohjauksen on ottanut hyppysiinsä taas Hämeenlinnan kesäteatteriyhdistys. Viime vuoden esitys Satoi tai paistoi jäi 40 000 tappiolle ja Töttölää on kritisoitu menneinä vuosina paremmin pärjänneen musiikkiteatterikonseptin hylkäämisestä.
 
– Olen aikaisemmin puhunut ehkä vähän ympäripyöreästi genrenvaihdon syistä, mutta nyt kun minua on syytetty jääräpäisyydestä, haluan tunnustaa, että kysymys on yksinkertaisesti rahasta, Töttölä sanoo.
 
– Taloutemme ei kestä musiikkinäytelmien tuottamista. Orkesteri kapellimestareineen maksaa sivukuluineen 50 000 euroa kesässä ja meidän pitäisi saada puistoon 15 000 katsojaa. Siihen emme pysty.
 
Töttölän mielestä kesäteatteri on nyt oikealla linjalla, jota jatketaan eteenpäin.
 
– Hämeenlinnalaisille musiikkiteatterin jättäminen on ollut selvästi järkytys. Uskon, että katsojat saadaan palaamaan oikeilla näytelmillä, joissa on hauskuutta, mutta myös oikeaa sisältöä.
 
Huumoria pitää olla, mutta myös mielellään jonkinlainen juonenkuljetus.
 
– Siperialla on yksi tarjous pöydällä, mutta tällä hetkellä haluan ainakin vielä hetken nöyränä odottaa, jos Okko Leo sittenkin heltyisi antamaan oikeudet meille.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic