fbpx
Kanta-Häme

Mökkiläisiltä halutaan parannusehdotuksia

Kesäasukaskyselyn nettilomake aukesi juhannusviikon alussa. Parin ensimmäisen viikon aikana se keräsi vain hieman yli kolmekymmentä vastausta.

Osa Hämeenlinnan alueen kesäasukkaista tuntuu olevan tyytyväisiä mökkikunnan palveluihin ja kunnallistekniikkaan. Toiset taas ovat toivoneet parannusta samoihin asioihin jo vuosia.

Matti Kuparisella on ollut mökkitontti Lammilla jo vuodesta 1986 saakka. Tiet ovat olleet alusta asti huonossa kunnossa.

– Varsinkin sateella hiekkatiet kärsivät. Tontilleni vievä hiekkatie on niin kuoppainen, että saa pelätä auton hajoamista siitä ajaessa.

Kesäasukkaiden tyytyväisyyttä kartoitettiin vastaavalla kyselyllä viimeksi vuonna 2012. Silloin yksi suurimmista tyytymättömyyden kohteista oli jätehuolto. Keräyspisteitä löytyy, mutta esimerkiksi kartonginkeräystä ei Lammilla ole.

– Täällä on kesällä paljon mökkiläisiä. Tavallisen sekajätteen määrä kasvaa, kun kartonkikin täytyy laittaa samaan keräysastiaa. Se tulee myös kalliimmaksi, pohtii kesälammilainen Liisa Vilkman.

Myös Tarja ja Esa Peltosen mielestä jätteenkeräykseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Peltosten oman mökin lähellä on keräyspiste, johon on jätetty esimerkiksi televisio ja kiuas.

Hämeenlinnan kaupungin suunnittelijan Ismo Hannulan mukaan kyselyssä Linnan Kehitystä kiinnostaa erityisesti uudet yritystoiminnan mahdollisuudet. Kesäasukkaiden toivotaan kertovan, jos oman mökin lähistöltä puuttuu jokin palvelu.

Keravalainen Hanna Lahtinen viettää kesälomaa sukulaisilla ja mökillä Lammin Kostilassa. Monet palvelut ovat hänen mukaansa hyvin hoidossa, mutta puutteitakin on.

– Lähistöllä ei ole palvelevaa huoltoasemaa, jossa esimerkiksi kaasupullot saisi vaihdettua. On myös harmi, ettei kunnon toreja enää järjestetä. Jäljellä on yksinäinen mansikkakoju, Lahtinen sanoo.

Myös tietoliikenneyhteydet toimivat alueella vaihtelevasti.

Hämeenlinnan kaupunki ja Linnan Kehitys toivovat, että kyselyn tuloksista on apua palvelujen kehittämisessä. Vastauksia käytetään myös Hämeenlinnan maaseuruohjelman päivityksessä vuosine 2016–2019.

Maaseutuohjelma ohjaa kaupungin maaseutualueiden elinkeinojen, asumisen ja yhteisöllisyyden kehittämistä.

 

Menot