fbpx
Kanta-Häme

Molemmat vaihtoehdot Kreikalle yhtä huonoja

Hämeenlinnassa yli 30 vuotta asunut ravintoloitsija Georgios Soupios on ristiriitaisissa tunnelmissa.

Miehen entisessä kotimaassa Kreikassa käydään sunnuntaina tiukka kansanäänestys siitä, pitäisikö velkojien Kreikalle tekemä esitysluonnos lainaehdoista hyväksyä.

Tällä hetkellä puolet kansasta kannattaa ehtojen hyväksymistä, puolet vastustaa.

– Surullista, sitä tämä on. Molemmat vaihtoehdot tulevat olemaan kansalla todella rankkoja, sanoo Soupios.

Jos äänestetään lainaehtojen hyväksymisestä, maassa tulee olemaan todella kovat ajat ja paljon leikkauksia. Jos ehtoja ei hyväksytä, rankin vaihtoehto olisi Kreikan irtaantuminen eurosta.

– En usko, että tilanne menee niin äärimmäisyyksiin että drakma tulisi takaisin, Soupios toivoo.

Soupios kertoo, etteivät kreikkalaiset tahtoisi pois eurosta, mutta sopimus haluttaisiin tehdä erilaisilla ehdoilla.

– Ongelma on siinä, että luottamus on nyt menetetty molemmin puolin.

Kreikan ongelmien taustalla on Soupoiuksen mukaan yhtälailla sekä poliittinen johto, että kansa. Kreikkalaiset ovat eläneet yli varojensa, ja verot on jätetty maksamatta.

Poliitikot eivät antaneet merkkejä siitä, että maassa on hätä. EU-rahoitus käytettiin eri kohteisiin, kuin mihin se myönnettiin. Suuri ongelma on korruptio.

Vaikeinta on, että kreikkalaiset eivät tahdo uskoa politiikkaan tällä hetkellä. Vasemmistopuolue Syriza nähtiin siellä viimeisenä oljenkortena.

Soupios toivoo, että maa ja sen kansalaiset kuitenkin oppisivat kriisistä. Verot pitää maksaa ja sopimukset pitää. Ennen viime vuosia maata on johtanut aina yksi puolue.

– Hyvä ratkaisu politiikkaan voisi olla samanlainen järjestelmä kuin Suomessa: 3–4 suurta puoluetta. Se toisi tasapainoa.

Kesän aikana Soupios on lähdössä taas Kreikkaan veljensä luo, joka on hotelliyrittäjä Zakynthos-saarella.

Monet ihmiset ovat muuttaneet Ateenasta maalle, jossa elämän laatu on parempaa. Kun esimerkiksi ruuan voi kasvattaa itse, säästää paljon.

– Kansa on tällä viikolla saanut nostaa 60 euroa rahaa päivässä. Se ei riitä, hän sanoo.

Kreikkalaisessa kulttuurissa asuu usein monta sukupolvea yhdessä, ja köyhimmistä pidetään perheyhteisön avulla huolta. Nyt on silti vaikeaa.

Turismi on Kreikassa kaiken A ja O.

– Vaikka kansa kärsii, turisteille ollaan iloisia ja hyväntuulisia. Se kuuluu kreikkalaisten luonteeseen, vaikka kärsittäisiinkin.

Soupios näkee Kreikan historiassa paljon samaa kuin Suomen. Siihen kuuluvat sisällissota ja itärajalta muualle siirretyt kansalaiset.

– Kun muissa maissa demokratia eteni, Kreikassa jostain syystä jäätiin kelkasta. HÄSA

Menot