fbpx
Kanta-Häme

Moni joutuu laskemaan EU:n ruoka-avun varaan

Työttömien kohtauspaikka Työsillan toimitiloihin kannettiin perjantaina 7 000 kiloa EU:n ruoka-avustuksia. Ruoille onkin ollut tarvetta, sillä viimeksi Työsiltaan tuotiin ruokalähetys viime vuonna. Kesän aikana ruokaa ei voitu jakaa lainkaan avuntarvitsijoille.

– Yleensä meillä on edes puurohiutaleita jaettavaksi. Nyt on ollut kuitenkin niin kurja tilanne, että moneen kuukauteen ei ole ollut mitään ruokaa varastossa, kertoo Työsillan toiminnanjohtaja Ninni Lindholm.

Lindholmin mukaan ruoka-avustukset tulevat todella tarpeeseen, sillä Hämeenlinnassa nähdään nälkää.

– Jokainen joka tuosta ovesta sisään astuu saa ruokaa. Apu menee tarpeeseen, kukaan ei tule sitä turhaan kysymään, Lindholm sanoo.

Ruoka-avustusten jakaminen aloitetaan Työsillassa maanantaina kello yhdeksältä. Lindholm arvio, että maanantaina ruokakasseja tulee hakemaan noin 150–200 taloutta. Ruuhkia on odotettavissa koko ensi viikoksi.

Lihasäilykkeet tulivat takaisin

Työsillan toimipisteen huone on tyhjennetty kaikista huonekaluista. Vapaaehtoiset kantavat seinän vieriin isoihin pinoihin laatikoittain lihasäilykettä, makaronia, keksejä, mysliä, kaurahiutaleita, juustopastaa, hapankorppuja, maitojauhetta sekä sämpylä- ja vehnäjauhoa.

EU-ruoka-avustuksia jaetaan tasapuolisesti talouksien henkilömäärän mukaan. Vaikka ruokaa on nyt Työsillan tiloissa useampi tuhat kiloa, uskoo Lindholm, että ensimmäiset tuotteet loppuvat muutamien viikkojen päästä.

– Ensimmäisenä loppuvat lihasäilykkeet, joita ei ole ruokakasseissa ollut vuosiin. Myös jauhot ja juustopasta ovat suosittuja.

Työsilta sai viime vuonna jaettavaksi noin 15 000 kiloa ruokaa neljässä erässä. Tänä vuonna luvassa ei ole enää toista ruokalähetystä.

Lapsiperheet ovat pulassa

Lindholmin mielestä avuntarvitsijoita on viime aikoina ollut enemmän kuin ennen. Etenkin lapsiperheiden määrä on noussut.

Kesä on köyhille lapsiperheille rankkaa aikaa, kun lapset eivät ruokaile kouluissa. Monet perheet ovatkin olleet huolissaan toimeentulostaan.

– Juuri eräs asiakkaamme sanoi, että ihanaa kun ensi viikolla alkavat koulut. Silloin lapset saavat sentään yhden lämpimän ruoan päivässä, Lindholm kertoo.

Lindholma vastaanotti kesälomansa aikana useita puheluita ja sähköpostiviestejä, joissa ihmiset kertoivat keittiönkaappiensa olevan tyhjillään. Lindholm pyrki parhaansa mukaan kertomaan ihmisille, mistä muualta apua voisi saada.

– Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, mutta vähävaraisten ja syrjäytyneiden määrä vain kasvaa. (HäSa)

Menot