Kanta-Häme

Moni miettii vielä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) ilmoitus olla lähtemättä ehdolle ensi kevään eurovaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa sai aikaan säpinää poliitikkopiireissä.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) myöntää Koskisen jättävän ison aukon paikattavaksi. Raution omiin suunnitelmiin se ei kuitenkaan vaikuta.

– En ole vielä tehnyt päätöstäni mihinkään suuntaan. Tämä kevät menee kiireisesti Hämeenlinnan asioiden ja eurovaalien parissa. Katsotaan eduskuntavaaleja sitten myöhemmin, Rautio sanoo.

Hän on eurovaaleissa hämeenlinnalaisen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) tukijoukoissa.

Penttilä tukee nuoria

Forssalainen Mika Penttilä (kok.) oli ehdolla viime eduskuntavaaleissa keskustan riveissä, mutta jäi tuolloin täpärästi rannalle. Kokoomuslaisena hän ei ole kuitenkaan edes harkinnut kisaan lähteä.

– Meillä on hyvät nuoret ehdokkaat, jotka ovat sopivan ikäisiä hoitamaan hommaan. Siihen sekaan on ihan turha lähteä ääniä hajauttamaan, Penttilä sanoo viitaten puolueen forssalaiseen kansanedustajaan Sanni Grahn-Laasoseen ja loppilaiseen kansanedustajaan Timo Heinoseen.

Heidän lisäkseen Hämeen vaalipiiristä ponnisti kolme vuotta sitten eduskuntaan Kalle Jokinen Orimattilasta. Myös lahtelainen ex-kansanedustaja Ilkka Viljanen tavoittelee jälleen paikkaa Arkadianmäeltä.

Sen sijaan Hämeen Kokoomuksen lahtelainen puheenjohtaja Juha Rostedt ei tällä kertaa ole lähdössä mukaan. Hän kertoi päätöksestään perjantaina Etelä-Suomen Sanomissa.

Anttila jatkamassa

Koskisen vanhoista äänestäjistä kamppaillaan viime eduskuntavaalien tapaan myös muissa puolueissa. Osa hauholaisen maanviljelijän äänistä saattaa valua esimerkiksi keskustalle.

Hämeenlinnassa keskustalla ei tosin toistaiseksi ole ollut vahvaa ehdokasta. Forssalainen Sirkka-Liisa Anttila on imuroinut tehokkaasti ääniä kaikkialta Kanta-Hämeestä. Anttila on ilmoittanut jo hyvissä ajoin olevansa käytettävissä myös seuraavissa vaaleissa, jos lääkäri suo.

Myös hollolalainen kansanedustaja Juha Rehula on edelleen täynnä intoa, että hänen voi odottaa tähyävän jopa ministeriksi.

Lintonen voi yllättää

SDP:ssä asetelmat ovat vielä täysin auki.

Nykyisistä kansanedustajista Tarja Filatov asettunee ehdolle, mutta Johannes Koskisen ratkaisu riippuu toukokuun eurovaaleista, joissa hän on ehdolla.

Viimeksi täpärästi varasijalle jäänyt Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei ole tehnyt vielä ratkaisuaan.

– Siihen vaikuttaa monta asiaa. Lopullisen päätökseni teen eurovaalien ja toukokuun puoluekokouksen jälkeen, Kiemunki sanoo.

Eurovaaleissa on Koskisen lisäksi ehdolla toinen Hämeenlinnassa asuva demari, Lahden kunnallispolitiikassa vaikuttava puolueen varapuheenjohtaja Eero Vainio. Hänen lisäkseen lahtelainen kansanedustaja Mika Kari harkitsee kisaamista SDP:n varapuheenjohtajan paikasta.

Hämeenlinnalaisten ja lahtelaisten kuvioita saattaa tulla sekoittamaan myös forssalainen ex-kansanedustaja Minna Lintonen (sd.), joka on tekemässä paluuta politiikkaan puoluekokousedustajana.

– Meillä on Kaisa Lepola hyvin innostuneena lähdössä vaaleihin, mutta itse en ole yhtään miettinyt asiaa. Kaikki on vielä ihan auki, Lintonen sanoo.

Lepola toimii Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020