Kanta-Häme

Moni vanhus haluaa ateriansa lämpimänä

Yksityisille vanhusten ateriapalveluille on riittänyt kysyntää sen jälkeen, kun Hämeenlinnan kaupunki päätti lopettaa lämpimien aterioiden tuonnin, ja siirtyi tuomaan vanhuksille ateriat kerran viikossa kylminä.

Osa vanhuksista haluaa ateriat lämpiminä suoraan kotiin, vaikka kotihoito tarvittaessa tulee lämmittämään myös kaupungin maksamat ateriat. Yksi yksityisestä ateriapalvelusta ruokansa hankkiva on reilu 90-vuotias Aimo Ruuskanen.

– Minulla kädet eivät toimi niin kuin normaaleilla ihmisillä. Tyttäreni sanoivat minulle, että minulle on tuotava ateriat lämpiminä kotiin ja minä tottelin, Ruuskanen perustelee, miksi ei hanki aterioitaan kaupungin kautta, vaan yksityisen palveluntuottajan kautta.

Lämpimiä aterioita tuottaa vain muutama

Ruuskaselle ateriat toimittaa Hämeenlinnan Ateriapalvelu M&M. Yritys on toiminut Hämeenlinnassa jo 20 vuotta, mutta maaliskuun alussa ateriapalvelu sai uudet yrittäjät Marika Lodvosen ja Milja Pohjamon.

– Olimme molemmat sellaisessa tilanteessa, että mietimme, mitä tekisimme seuraavaksi elämässämme. Sitten eräs lauantai päätimme, että jatkamme yrityksen pyörittämistä yhdessä, Pohjamo sanoo.

Ennen maaliskuuta yritystä pyöritti Pohjamon anoppi, ja se toimi eri nimellä kuin nykyisin.

Vaikka ala on naisille uusi, on yritystoiminta lähtenyt hyvin käyntiin ja kiirettä on pitänyt. Kysyntää lämpimien aterioiden tuottajille riittää, sillä Hämeenlinnassa kotiin tuotavia lämpimiä aterioita vanhuksille tuottaa vain muutama yritys. Ateriapalvelu M&M toimittaa päivästä riippuen noin 40–80 ateriaa.

Tavallista kotiruokaa

Molemmat sanovat, että ateriapalveluyrityksen pyörittäminen on ollut palkitsevaa.

– Parasta tässä työssä on asiakkaiden kohtaaminen. Ruoan tuojista tulee joillekin vanhuksille melkein perheenjäseniä, Lodvonen sanoo.

Myös yksin asuvalle Ruuskaselle ateriapalveluiden työntekijän vierailu on tärkeää. Hän on ollut yrityksen asiakas jo vuodesta 2009.

– Laitokseen en halua. Minulle on tärkeää, että saan asua kotona itsenäisesti, Ruuskanen sanoo.

Tänään hänelle tuodaan kotiin lihapullia ja perunoita. Pohjamo sanoo, että yrityksen kokki pyrkii tekemään aina tavallista kotiruokaa.

– Ruoan pitää olla sellaista, että se maistuu kaikille, eli ei mitään liian eksoottista. Kun ruoka maistuu, niin kuntokin pysyy sitä kautta hyvänä, Pohjamo tiivistää. (HäSa)