fbpx
Kanta-Häme

Monien ruokien alkuperä yhä piilossa

Maataloustuottajien etujärjestö MTK ja monet kansanedustajat ovat kyllästyneet elintarvikkeiden pakollisten alkuperämerkintöjen etenemättömyyteen EU:ssa.

– Olen ollut edunvalvojana sitä mieltä, että on parasta edetä samassa tahdissa kuin Eurooppa. Mutta nyt näyttää siltä, että kansallista painetta Suomessa on pakko lisätä, MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi toteaa.

Tällä hetkellä makkara- tai muussa lihajalostepakkauksissa ei tarvitse kertoa raaka-aineiden alkuperämaata.

Myös juustossa ja monissa muissa maitojalosteissa voi yhä pitää piilossa, missä maassa valmistukseen käytetty maito on lypsetty.

– Suomeen tuodaan tällä hetkellä yhä enemmän tuontijogurtteja ja -rahkoja, joiden raaka-aineiden alkuperästä kuluttaja ei saa tietoa, ruoka-asiamies sanoo.

Tilastojen mukaan tuorejuuston, rahkojen ja raejuuston tuonti Suomeen on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2010.

– Jos haluaa ostaa esimerkiksi kotimaisesta rukiista tehtyä leipää, kannattaa katsoa, että pakkauksessa on Hyvää Suomesta -merkki, Syväniemi neuvoo.

EU-komission pitäisi aivan näinä päivinä kertoa, saako Ranska vaatia oman maan kamaralla valmistettuihin elintarvikkeisiin tarkempia alkuperätietoja kuin mikä on EU:n käytäntö.

Suomen maa- ja metsätalousministeriössä asiaa seurataan tarkasti. Mikään läpihuutojuttu se ei ole.

– Jos lupaa haettaisiin niin, että se sisältää myös tuontielintarvikkeet, komission myöntyminen olisi vielä huomattavasti epätodennäköisempää, arvioi lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Hänen mukaansa kansalliset ja unionia tiukemmat vaateet ruuan alkuperän ilmoittamiselle ovat periaatteessa mahdollisia, mutta ne vaativat Ranskan tapaan EU-komission hyväksynnän.

EU:n kattavat pakolliset alkuperämerkinnät eivät ole edenneet, vaikka enemmistö europarlamentaarikoista niitä kannattaa. Toukokuussa merkintöjen puolesta äänesti 422 meppiä ja vastaan 159.

Jarrua painaa EU-komissio.

– Euroopan parlamentti ei voi säätää asiasta ilman komission esitystä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että komissio ei haluaisi edistää asiaa, toteaa asiaa pitkään Brysselissä seurannut europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

Ruokaturvallisuudesta EU:ssa vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis ilmoitti jo ennen parlamentin keskustelua, että komissio ei aio edetä asiassa.

– Kuluttajalla pitää olla oikeus tietää, mistä hänen syömänsä ruoka tulee, mutta kuluttajansuoja ei ole ollut komission prioriteettilistan kärkipäässä ainakaan alkuperämerkintöjen osalta. Tämä on valitettavaa, Jäätteenmäki harmittelee.

Komission nihkeä kanta perustuu sekä keskieurooppalaisen elintarviketeollisuuden pelkoon kustannusten lisääntymisestä että EU.n perusajatukseen rajattomista sisämarkkinoista.

Suomen eduskunnassa keskustan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen ovat jättäneet toimenpidealoitteen pakkaus- ja alkuperämerkintöjen selkiyttämiseksi.

Menot