Kanta-Häme

Moniko on suorittanut LKV-kokeen?

Kiinteistönvälittäjien pätevyysvaatimuksia kiristänyt laki vaatii, että ensi vuoden alussa puolella liikkeiden välittäjistä on oltava LKV-tutkinto.

Kuinka moni yritys on jo hoitanut asian kuntoon, Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila?

– Määrä nousee koko ajan, olemme menossa hyvään suuntaan. Kentällä on kuitenkin vielä melko paljon yrityksiä, joiden henkilökunnasta ei tuo vaadittu puolet ole LKV-pätevyyttä suorittanut.

Onko uusi vaatimus aiheuttanut ongelmia alan yrityksille?

– Muutos tulee aiheuttamaan lisääntyvää keskustelua aluehallintoviraston kanssa.

– Alalla on paljon hyviä myyjiä, jotka eivät ole välttämättä tottuneet LKV-kokeessa vaadittavaan kirjalliseen ilmaisuun ja systematiikkaan. He voivat tahkota vuosikausia ennen kuin pääsevät kokeesta läpi.

Keskuskauppakamarin välittäjäkoelautakunnan sihteeri Antti Turunen, olette lisänneet syksylle ylimääräisen koepäivän. Odotatteko viime hetken ruuhkaa?

– On se mahdollista, vaikka tässä onkin ollut kolmen vuoden siirtymäaika. Kun viimeisetkin heräävät tilanteeseen, voi tulijoita olla enemmän.

Oliko toukokuun kokeessa tavallista enemmän kävijöitä?

– Osallistujamäärät ovat olleet lievässä nousussa. Helsingissä, Oulussa ja Tampereella kokeessa kävi yli 600 henkilöä.

Saadaanko lkv-koe yleensä ensimmäisellä kerralla läpi?

– Noin 30 prosenttia kokeeseen osallistujista läpäisee kokeen. Kaikki eivät ehkä miellä kokeen haastavuutta, kun on toiminut alalla.

Etelä-Suomen avin ylitarkastaja Jouko Rikkilä, kuinka monessa yrityksessä pätevyysasia on jo kunnossa?

– Näppituntuma on, että noin 65 prosentilla. Valtakunnallisilla ketjuilla koulutus on aika hyvin hoidettu, puutteita on enemmän pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Kuinka lakia valvotaan?

– Kilpailijat ilmoittavat herkästi firmoista, joilla on vajetta. Seuraamuksia ovat varoitus, määräaikainen liiketoimintakielto tai viime kädessä yrityksen poistaminen rekisteristä. LM–HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic