fbpx
Kanta-Häme

Monitoimimies viihtyy nyt bussikuskina

Jouni “Joppe” Hankosaari, 51, on ollut kohta viisi vuotta bussinkuljettajana, ja viihtyy työssään erinomaisesti.

Hän uskoo, että on nyt löytänyt itselleen lopullisen ammatin.

Tähän mennessä mies onkin ehtinyt tehdä jo monenlaista – ja pitempään kuin monet ikäisensä.

Koko ajan elämässä on kulkenut mukana myös musiikki, ja musiikki oli myös syynä siihen, että hän aloitti työnteon jo 16-vuotiaana.

– Halusin rummut, ja äiti sanoi, että saan ne ostaa, jos ostan omalla rahallani.

Hankosaari tienasi rumpurahat tulevan pizzakeisarin Rabbe Grönblomin pizzeriassa Vaasassa. Hänen äitinsä oli samassa ravintolassa ravintolapäällikkönä. Poika kävi päivät ammattikoulun sähköasentajalinjaa ja työskenteli pizzeriassa aamuisin ja iltaisin.

Nuorimies valmistui sähköasentajaksi, mutta ei viihtynyt siinä ammatissa kovin pitkään. Hän teki monenlaisia töitä, esimerkiksi leipomossa ja taloelementtitehtaalla. Sitten alkoi äänentoisto kiinnostaa, ja Hankosaari pääsi töihin alan yritykseen.

Elettiin 1990-lukua, ja karaoke alkoi valloittaa Suomea. Se vuosikymmen oli karaoken kulta-aikaa, Hankosaari muistelee.

– Vuokrasin karaokelaitteet serkun kanssa, ja järjestimme karaoken sukujuhlissa. Me vedettiin sitä eri tavalla kuin muut, sillä me höpötettiin ja kannustettiin laulajia.

– Juhlissa oli mukana yksi ravintolapäällikkö, joka halusi meidät ravintolaansa karaokea pitämään, ja pyyntöjä alkoi muutenkin tulla sieltä ja täältä.

Alkoi noin kymmenen vuoden rupeama itsenäisenä yrittäjänä. Hankosaari perusti silloisen appensa kanssa Viihdekolmio oy:n, jolla oli noin 15 työntekijää. Alkoi pyöritys, joka huimaa miestä edelleen.

– Meillä saattoi olla 85 karaoke- tai dj-keikkaa kuukaudessa, ja siihen päälle tulivat vielä äänentoisto- ja valokeikat. Muistan yhden messuviikonlopun Vaasassa, kun meillä meni kolme vuorokautta nukkumatta.

Kova työtahti alkoi vähitellen rasittaa. Hankosaarelle tuli iso elämänmuutos: avioero, yrityksen myynti – ja muutto Hämeeseen. Himoksen iskelmäfestivaaleilla hän oli nimittäin törmännyt riihimäkeläiseen naiseen, ja aika pian hän muutti naisen perässä kaksioon Riihimäelle.

Nyt perhe on asunut neljä vuotta omakotitalossa Tervakoskella. Hankosaari löysi myös uuden ammatin käytyään Työtehoseuran järjestämän kuljettajakurssin Vantaalla.

Mies pitää työstään. Hän ajaa Ventoniemellä enimmäkseen pääkaupunkiseudulle ulottuvia vuoroja, mutta myös Riihimäen paikallisliikennettä ja tilausajoja. Uutta tulee eteen koko ajan.

– Uusi linja aina vähän jännittää, mutta sanon aina matkustajille, että ajan tätä nyt ensimmäistä kertaa, ja kyllä he sitten neuvovat hyvin yksityiskohtaisestikin.

Mutta vielä Vaasan-aikoihin ja karaokeen. Vuonna 2000 Hankosaari nimittäin osallistui karaokevetäjien ensimmäisiin SM-kisoihin ja voitti mestaruuden.

– Kisa pidettiin Vaasan-laivalla. Siellä oli kahdet erilaiset karaokelaitteet, joihin ei saanut tutustua etukäteen. Kilpailijoita oli parikymmentä. Olin tosi hämmästynyt voitostani.

Palkintona oli pokaali ja matka Playa del Inglesiin.

– Matkan tein seuraavana vuonna, mutta pokaalia en ole saanut vieläkään. Se luvattiin toimittaa jälkikäteen.

Kaiken muun lisäksi Hankosaari myös soitti ja lauloi tanssiorkesterissa Vaasassa.

– Se oli hienoa aikaa. Päätimme kuitenkin lopettaa sen niin kauan kuin se vielä oli hauskaa.

Hankosaari kertoo kaipaavansa taas bänditouhuja. Hän suunnittelee jälleen myös rumpujen ostoa.

Musiikki kuuluu itsestään selvästi perheen arkeen. Lapset laulavat autossa, ja Hankosaari nukuttaa viisivuotiaan tyttärensä ja kolmivuotiaan poikansa aina laulamalla. HäSa

Menot