Kanta-Häme

Monty Python tulee, huomaako Häme?

Finland, Finland, Finland. You’re so sadly neglected/ And often ignored.

Karkea suomennos: Suomi, Suomi, Suomi. Niin surullisesti laiminlyöty ja usein sivuutettu.

Näin laulaa legendaarinen huumoriryhmä Monty Python ensi sunnuntaina elävänä monissa Suomen elokuvateattereissa. Myös Hämeenlinnassa.

Vaan Hämeenlinnassa pythonien Finland-laulua voisi soveltaa ryhmään itseensä.

Monty Python Live (mostly) -show’n suora valkokangasnäytös myytiin esimerkiksi Tampereen ja Helsingin elokuvateattereissa loppuun muutamassa minuutissa. Lisäsaleja ja encore-esityksiä haalittiin sittemmin hiki hatussa.

Entä Hämeenlinna? Show’ta esitetään Bio Rexin suuressa 256-paikkaisessa salissa. Keskiviikkona paikoista oli varattu 63.

– Hämeenlinnassa loppuunvaraaminen ei ole uhkana, tokaisee Hämeenlinnan Bio Rexin teatterivastaava Samu Haapanen.

Hämeenlinnassa yhä uutta

Finland, Finland, Finland/ The country where I want to be/ Pony trekking or camping/ Or just watching TV.

Eli: Suomi, Suomi, Suomi, maa jossa haluan olla, ponivaelluksella tai retkeilemässä – tai vain telkkarin ääressä.

Ilmeisesti Finland-kappale on tehty hämeenlinnalaisesta elokuvateatteriyleisöstä. Valkokankaalla on jo vuosia näytetty muutakin kuin elokuvia. Myös Hämeenlinnassa, mutta täällä ilmiö on yhä uusi ja vierastettava.

Oopperanäytännöt ovat löytäneet oman vakiokatsojakuntansa, mutta muut erikoisnäytökset, kuten konsertit – ja nyt Monty Python – saattavat soida seinille.

– Hämeenlinna on hitaasti syttyvä kaupunki. Katsojamäärät ovat kuitenkin nousemaan päin. Monty Pythonia esitetään myöhään, ja show on elokuvalippua arvokkaampi, joten varausmäärä on aika hyvä, Haapanen sanoo.

Hän kertoo, että elokuvateatterialalla Monty Pythonin show’sta nousi suorastaan hype. Sama tapahtui lippuluukuilla pitkin maailmaa – eikä ole sanottu, etteikö niin kävisi vielä Hämeenlinnassakin.

– Ennakkomyynti ei Hämeenlinnassa kerro totuutta menekistä. Täällä katsojilla on luissa ja ytimissä, että lipun voi hankkia juuri ennen näytöstä. Sunnuntai voi vielä tuplata kävijämäärän.

Suomen lippu liehuu Lontoossa

Mitä sunnuntaina nähdään? Ainakin Finland-kappale. Lavalla Lontoossa ovat liehuneet Suomen liput.

Monty Pythonin viimeinen show One Down, Five to Go eli ”Yksi nurin, viisi jatkaa” on ryhmän comeback. Alun perin esityksiä piti olla Lontoon 02-areenalla vain yksi, mutta lopulta määrä kasvatettiin kymmeneen. Liput myytiin sekunneissa.

Sunnuntainen show on satsin viimeinen.

Esityksen nimi viittaa siihen, että lavalle kipuaa viisi ryhmän alkuperäisestä kuuden hengen kokoonpanosta. John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ja Michael Palin esittävät reilussa kolmessa tunnissa tuotantonsa parhaita paloja. Kuudes jäsen, Graham Chapman, menehtyi vuonna 1989.

Heinäkuun alussa ensi-iltansa saanut show ei brittilehdistön mukaan tarjonnut mitään uutta – mutta se arveli vanhojen ihailijoiden viihtyvän.

Monty Python tuli alun perin tutuksi Monty Pythonin Lentävä sirkus -tv-sarjalla, jota BBC alkoi esittää vuonna 1969. (HäSa)

Monty Python Live (mostly): One Down, Five to Go. Suorana satelliittilähetyksenä Hämeenlinnan Bio Rexissä sunnuntaina 20.7. klo 21. Kesto n. 3 h 30 min (sis. yhden väliajan).

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic