fbpx
Kanta-Häme

Moonika Ilmén levytti rautalankaa Varjokuvan kanssa

Hämeenlinnalainen Moonika Ilmén kertoo laulaneensa aina.

Niin toki sanoo moni muukin artisti, mutta Ilmén vakuuttaa kertomalla, kuinka hän esitti kolmivuotiaana Tuiki tuiki tähtönen -kappaleen kellopelin säestyksellä. Hän on kotoisin Turusta, missä hänen isänsä Aulis Kankaanranta keikkaili tanssiorkesterin kanssa 1950-luvulta lähtien aina 1990-luvulle saakka.

– Moskovan valot oli suosikkini jo ihan pikkutyttönä, Ilmén nauraa.

Samoilla linjoilla hän on pysytellyt, sillä hän sanoo tekevänsä musiikkia yleisölle, joka pitää vanhasta iskelmästä ja tanssimusiikista.

– Esitän mieluiten sellaisia kappaleita, joissa laulun sanoilla on merkitystä ja riimit ovat kohdallaan. Haluan seistä esittämieni kappaleitten takana. Ne eivät ole minulle vanhoja vaan ajattomia, Ilmén summaa.

Myös taiteilijanimi ilmentää samaa ajatonta iskelmähenkeä. Siviiliminä Moonika Virta työskentelee ammatillisena ohjaajana ammattiopisto Tavastian Punaportin ravintolassa.

Vuosi sitten Ilmén julkaisi Rakkauden katu -nimisen pitkäsoittolevyn, joka koostui vanhasta tanssimusiikista. Sen jälkeen Ilmén ja hänen miehensä Risto Virta alkoivat miettiä, mitä seuraavaksi.

– Me molemmat on aina digattu rautalankaa ja esimerkiksi Topi Sorsakoski ja Agents on ollut aina kova juttu. Minulle ehkä vielä enemmän kuin Moonikalle, mutta molemmat innostuttiin siitä, vaimonsa tuottajana, managerina ja taustavoimana toimiva Virta kertoo.

Virran taustatyöstä iso osa muodostuu sopivan materiaalin etsimisestä vaimolle. Aiemmin vanhat vinyylilevyt olivat merkittävä lähteitä, mutta nykyisin myös Youtubesta ja Spotifysta löytyy myös vanhaa tanssimusiikkia.

Varsinainen aarreaitta on säveltäjä Toivo Kärjen arkisto, jota pariskunta on päässyt tutkimaan säveltäjävelhon pojan Kalervo Kärjen suostumuksella.

– Topi Kärjen jäljiltä on paljon kappaleita, joita ei ole levytetty kertaakaan tai todella harvoin. Moni kappale on ihan hittiainesta, mutta ne ovat jääneet tunnetumpien laulujen varjoon, Virta kertoo.

Sellainen on myös nyt rautalangaksi väännetty Topi Kärjen ja Reino Helismaan Yönuotiolla-kappale. Sen on 1950-luvun alussa levyttänyt Matti Louhivuori, ja tuolloin sovitus kulki hitaana valssina. Vuonna 1964 Matti Heinivaho levytti tunnetumman, svengaavan foxtrot-version.

Siitä kappaleesta Moonika Ilmén on nyt siis levyttänyt rautalankaversion yhdessä maan tämän hetken tunnetuimman rautalankabändin eli Varjokuvan kanssa. Varjokuva muistetaan myös siitä, että sen rumpupatterin takaa Kyösti Mäkimattila ponkaisi muutama vuosi sitten tangokuninkaaksi.

Yönuotiolla äänitettiin Varjokuvan studiolla Pälkäneellä, ja se julkaistaan lähipäivinä.

– Uutta sovitusta tehdessä käännyimme oikeudenomistajan eli Kalervo Kärjen puoleen. Hän suhtautui erittäin myönteisesti uuden version tekoon, ja samalla oli puhetta hänen isänsä laajan tuotannon hyödyntämisestä muutenkin, Risto Virta kertoo.

Ilmén ja Virta toivovat, että singlelevy toisi uusia esiintymismahdollisuuksia ja miksei myös kiinnostusta levy-yhtiöiden suunnasta. Lokakuun 12. päivä Moonika Ilmén nousee Hämeenlinnan kirjaston lavalle yhdessä kitaristi Pasi Niemen kanssa. Silloin ohjelmistossa on bossanovaa ja jazziskelmää. HÄSA

Menot