Kanta-Häme

Moottoritien tunneli suljettiin maanantaina vain viideksi minuutiksi

Moottoritien alikulkutunnelin kiertotien sujuvuuden testaaminen ei ole varsinaisesti sujunut ongelmitta.

Maanantaisen liikennetiedotteen mukaan valoja oli määrä testata, jo kolmatta kertaa, aamupäivällä viidentoista minuutin ajan. Vain viiden minuutin kuluttua testaus päätettiin kuitenkin keskeyttää, sillä jo syyskuun alussa havaittua vikaa ei ole vieläkään saatu korjattua.

Liikennevalot toimineet ristiin

Vika on liikennevalojen liitosjohdoissa, kertoo tunnelin hallinnoijan edustaja Tapani Angervuori Uudenmaan ely-keskuksesta.

Edellisen kerran kiertoliittymää testattiin lokakuun lopulla, jolloin todettiin etelän ja pohjoisen kaistojen liikennevalojen toimivan ristiin.

Angervuori arvelee myös, että tunnelin hallintajärjestelmä ei muodosta yhteyttä liikennevalojen johtojen, vaan valon perusteella.

– Ongelmaa on yritetty korjata, mutta ei riittävästi. Näyttää siltä, että kaupungin järjestelmä ja tunnelin oma järjestelmä eivät keskustele vieläkään keskenään.

Vastaavia kiertoliittymiä löytyy Suomessa ainoastaan Helsingistä Vuosaaren sekä Kivihaan alikulkutunneleilla. Hämeenlinnan moottoritietunnelin kaltaiset ongelmat eivät Angervuoren mukaan ole ihan tavattomia, mutta pääasiassa Helsingissä valot on osattu ohjelmoida ongelmitta.

Seuraava testaus halutaan tehdä vasta, kun järjestelmien välinen yhteistyö todella toimii. Myöskään 70 kilometrin nopeusrajoituksesta ei luovuta, ennen kuin valot toimivat.

– Onhan tämä venynyt jo liian pitkään. Toivottavasti pääsemme testaamaan mahdollisimman pian. Nyt ei auta kuin seurata ahkerasti liikennetiedotteita, Angervuori sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic