Kanta-Häme

Moottoritien tunnelin asfalttipinnat uusitaan

Uudenmaan ely-keskus uusii valtatie 3:n eli moottoritien tunnelin asfaltit tulevana kesänä Hämeenlinnan kohdalla.

Kyseessä ovat 800 metrin osuudet etelän ja pohjoisen suuntaan. NCC Industry oy:n urakan hinta noin 55 000 euroa.

– Urat alkavat olla siinä kunnossa, että tienpinnat pitää päällystää. Talvi on ollut raaka tiestölle, koska on ollut paljon sulamis- ja jäätymisjaksoja ja päällysteet ovat monin paikoin kärsineet, kertoo projektipäällikkö Tuomas Vasama Uudenmaan ely-keskuksen kunnossapitoyksiköstä.

Ely-keskuksella on sopimuskatselmus NCC:n kanssa maanantaina, jolloin tarkka ajankohta töille tarkentuu.

– Urakka-aika on toukokuulta syyskuulle, eli siinä aikahaarukassa tapahtuu, Vasama sanoo.

Moottoritiellä, jossa nopeusrajoitus on 120 kilometriä tunnissa, tie luokitellaan huonokuntoiseksi, jos urasyvyys on 13 milliä. Erittäin huonokuntoinen se on, jos urasyvyys on 19 milliä.

Valtatie 3 kokonaisuutena on kuitenkin parhaimmassa kunnossa olevia teitä Uudenmaan ely-keskuksen alueella.

NCC Industry urakoi uutta päällystettä myös seututiellä 130 eli vanhalla kolmostiellä Hattulan Sattulan kohdalla.

Noin 7,3 kilometrin työkustannukset Hakimäen ja Pikku-Parolan välillä ovat noin 310 000 euroa.

Samaa seututietä 130 NCC päällystää myös Janakkalassa Tervakoskella 2,7 kilometrin matkalta 110 000 eurolla Napialan ja Metsolan välillä.

Janakkalassa Turengissa kunnostettavana on 2,3 kilometrin pätkä keskustasta Mäntyniemen kohdalle seututiellä 292. Urakoitsijana on Lemminkäinen Infra oy. Urakan hinta on 130 000 euroa.

– Mittaamme koko päätiestön kevään aikana, ja urasyvyyksien perusteella saattaa tulla vielä lisäkohteita, projektipäällikkö Tuomas Vasama kertoo.

Teiden päällysteiden uusimiseen ja tiemerkintöihin Uudenmaan ely-keskuksella on tänä vuonna käytettävissä noin 30 miljoonan euron rahoitus.

Summasta yhteensä kuusi miljoonaa euroa käytetään tiemerkintöjen ylläpitoon ja uusimiseen Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla.

Päällystetyn tieverkon korjausvelkakohteisiin summassa on eduskunnan myöntämää lisärahoitusta noin kuusi miljoonaa euroa.

Ensi kesänä uuden pinnan saavat sorapäällysteiset yhdystiet 13581 Humppilan Tourunkulmalla, Janakkalassa 13631 Vähikkälästä Vehmaisiin ja 13857 Janakkalan Saloisista Hausjärven Puujaahan. HÄSA

Päivän lehti

7.6.2020