fbpx
Kanta-Häme

Mielipide: Mopo keulii maailmaa pelastettaessa

Suomalaisia innostetaan ilmastotalkoissa siirtymään sähköautoihin. Kuva: Pekka Rautiainen

IPCC:n ilmastoraportin julkaisun jälkeen on syntynyt suoranainen kilpailu siitä, kuka julkaisee utopistisimman ehdotuksen maailman pelastamiseksi ilmastokatastrofilta.

Kaikille niille on yhteistä se, että ei ole vaivauduttu selvittämään kokonaisuutta. Jos on, niin siitä ei ainakaan kerrota. Pääasia, että ”pannaan paremmaksi” kuin muut.

Esimerkkinä voisi olla vaikkapa henkilöautokannan sähköistäminen. Muitakin saman mittakaavan ehdotuksia on esitetty.

Suomessa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa henkilöautoa. Jos jokaisella autolla ajettaisiin 15 000 km vuodessa, kokonaisajomäärä olisi 40 500 miljoonaa kilometriä.

 

Keskikokoisen henkilöauton sähkönkulutus on noin 20 kWh/100 km. Se tarkoittaa noin 8,0 TWh:n energiamäärää, joka vastaa Loviisan ydinvoimalan vuosituotantoa.

Mikähän on tuon kokoisen laitoksen rakentamisen hiilijalanjälki? Kustannukset ovat ainakin huomattavat.

Autojen latausverkko vaatii mittavat investoinnit, jotka lopulta kuluttajat maksavat. Tämäkään puuhastelu ei ole päästötöntä.

Lähes koko Suomen autokanta pitäisi uusia. Taas palaa rahaa tolkuttomasti ja maksajina ovat tietenkin tavalliset ihmiset. Tämä tarkoittaa myös täysin ajokuntoisten autojen ennenaikaista romuttamista.

 

Olen myös käsityksessä, että sähköauton valmistaminenkin aiheuttaa päästöjä. Suurin osa niistä syntyy onneksi muualla kuin Suomessa. Siirretään haitat muiden murheeksi.

Mikä on sitten lopputulos tästä kaikesta? Suomen hiilidioksidipäästöt vähenevät n. 6–7 milj. tonnia/vuosi. Kun koko maapallon päästöt ovat noin 32 000 miljoonaa tonnia/vuosi, vähenevät maapallon päästöt kokonaiset 0,0002 %.

Rahaa on palanut rutkasti, mutta maailma ei pelastunutkaan, eikä mikään viisari ole värähtänyt.

 

Ilmastonmuutos on vakava asia. Juuri sen vuoksi toimenpiteet tulee kohdistaa kokonaisuuden kannalta järkevästi.

Mielestäni rataverkon kehitys on hyvä esimerkki kokonaisuuden kannalta tehokkaasta toiminnasta. Valittavasti em. kaltaisilla esityksillä ei saada median huomiota, mikä on tietenkin se tärkein asia vaaleja odoteltaessa.

 

Jouko Tuukkanen
Hattula

Menot