Kanta-Häme

Mopoautojen vakuutuksissa satasten eroja

Vakuutusyhtiö If nosti vuoden alussa mopoautojen uusien vakuutusten hinnat ”todellisten riskien mukaisiksi”. Esimerkiksi joillekin liikennevakuutusta laajemman kaskovakuutuksen ottaneille saattoi lähteä keväällä jopa yli 5 000 euron lasku.

Nyt yhtiö kertoo harkitsevansa enimmäishintojen laskemista.

– Olemme tarkastelemassa ja mahdollisesti tekemässä muutoksia hintoihin siten, että tulemme rajaamaan, mihin vakuutuksen maksimihinta päättyy, kertoo koukeroisesti Ifin ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen.

Pöyhösen mukaan muutoksia on tulossa aivan lähitulevaisuudessa. Liikennevakuutuksen enimmäishintaa laskettaisiin nykyisestä runsaasta 2 000 eurosta noin 1 500 euroon.

Vakuutusten hinnoittelu perustuu riskiarviointiin, missä hintaan vaikuttavat ajoneuvon tyyppi ja vakuutuksenottajan ominaisuudet, yleensä ikä ja asuinpaikka. If pudottaisi nyt korkeimmat hintaluokat pois.

– Sopeuttaaksemme muutosta kohti riskinmukaista hinnoittelua rajaamme ihan yksittäiset tapaukset pois, Pöyhönen kertoo.

Todellisuudessa hintojen uudelleen arvioiminen johtunee siitä, että hyvin harvalla vanhemmalla on varaa maksaa useita tuhansia euroja vuodessa lapsensa mopoautovakuutuksesta.

 

OP-Pohjola korottaa huimasti

Samaan aikaan monet muut yhtiöt ovat korottamassa mopoautovakuutusten hintoja.

OP-Pohjola kertoo, että se muuttaa hinnoittelua heinäkuun alusta alkaen. Uusien liikennevakuutusten ja kaskovakuutusten hinnat nousevat jopa 70 prosenttia. Vanhoille asiakkaille maksut nousevat yhtiön mukaan kuitenkin hieman maltillisemmin, liikennevakuutuksissa 15 ja kaskoissa 20 prosenttia.

Vakuutusyhtiö Turva kertoo, että mopoautovakuutusten hinnat eivät ainakaan tule laskemaan, vaan ”paine on täysin toiseen suuntaan”. LähiTapiola näkee etenkin kaskovakuutusten hinnoille korotustarvetta.

Fenniasta kerrotaan, että yhtiössä on suunniteltu mopoautojen vakuutusmaksujen ”tuntuvahkoa korotusta”. Yhtiö ei kuitenkaan erittele aikataulua tai korotusten suuruutta tarkemmin.

Yhtiöt perustelevat korotuspainetta sillä, että maksetut korvaukset ovat olleet monikertaisesti suuremmat kuin mopoautojen vakuutusmaksut. Korotuksia perustellaan myös vahinkojen ja lunastusten yleisyydellä, suurilla korvausmenoilla ja kalliilla korjauskuluilla.

Fennia kertoo myös odottavansa henkilövahinkojen vahingonkorvausten kasvua. Korvattavaksi voi tulla sen mukaan esimerkiksi nuoren henkilön elinikäinen eläke.

Pohjantähti ei suunnittele huomattavia korotuksia, mutta sen mopoautovakuutuksen hinta on jo valmiiksi suhteellisen korkealla. Aktia-pankin edustama Folksam Vahinkovakuutus ja Suomen Vahinkovakuutus eli POP-vakuutus eivät kerro varsinaisesti suunnittelevansa korotusta. POP-vakuutus kertoo kuitenkin seuraavansa hinnoittelua jatkuvasti.

Liikennevakuutus tarkoittaa lain vaatimaa vakuutusta, joka korvaa henkilövahingot ja syyttömän osapuolen ajoneuvon korjaamisen. Vapaaehtoinen kaskovakuutus korvaa myös muita vahinkoja. (HäSa)