Kanta-Häme

Mopoilija saa pian luvan ajaa pyörätiellä Hämeenlinnassa – Ely esitti myös Ruununmyllyn alikulkutunnelin vapauttamista

Osa Hämeenlinnan pyöräteistä vapautetaan myös mopoilijoiden käyttöön.

Mopoilijoille sallitaan ajolupa pyörätieosuuksilla Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen valtateiden varsilla.

Ely sallii mopoilun valtatiellä 10 Hattelmalan ja Katumajärven välillä, Harvialantien varren pyörätiellä sekä Harvialantien, Lahdensivuntien, valtatien 3 ja valtatien 10 alikuluissa.

Lammilla mopoilu sallitaan Mommilantiellä valtatien 12 alikulkuun liittyvällä pyörätiellä sekä Tuuloksessa valtatien 12 varren pyörätiellä Luopioistentien ja Suolijärventien välillä.

 

Syksyn aikana pyörätie-merkit täydentyvät ”sallittu mopoille” -lisäkilvin.

Maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki toteaa, että valtateillä sattuu ja tapahtuu eniten, ja järjestelyllä halutaan minimoida riskitekijöitä.

– Esimerkiksi 10-tien ja Katuman välillä on hyvä ja leveä pyörätie, joka on suhteellisen vähäisellä käytöllä. Valtatie itsessään on raskaasti liikennöity.

Ely esitti myös, että mopoilijat saisivat ajaa Ruununmyllyn alikulkutunnelissa. Hämeenlinnan kaupunki torppasi tämän esityksen, sillä siellä kulkee pieniä koululaisia.

Sen sijaan valtatie 10:n ja Etu-Hätilän tie risteykseen on suunnitteilla noin miljoonan euron liikennevaloliittymä.

Suunnittelupäällikkö Jenni Sabel kuvailee mäen päällä olevaa risteystä vaaralliseksi huonon näkyvyyden vuoksi.

– Liikennevaloliittymän suunnitelmat ovat valmiina. Toivottavasti budjettiesitys menee läpi ja liittymä voitaisiin toteuttaa ensi vuoden investointiohjelman varoin.

 

Pääsääntöisesti mopolla ajetaan ajoradalla. Mopoilu voidaan sallia pyörätiellä, jos tien piennar on kapea, tien nopeusrajoitus on korkea ja tiellä on paljon liikennettä tai raskaan liikenteen osuus on suuri.

Valtatiellä 10 Hämeenlinnan kohdalla liikennemäärä on korkeimmillaan yli 16 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Uudenmaan ely-keskuksen liikenneasiantuntijan Herkko Jokelan mukaan siltojen kohdalla oleva kaide voi myös lisätä kapean tilan vaikutelmaa.

– Maksimissaan mopolla voi ajaa 45 kilometrin tuntivauhtia, mutta kuten kaikilla muillakin kulkuneuvoilla liikuttaessa, on nopeus aina sovitettava tilanteeseen sopivaksi. Liikennekäyttäytymistä muuttuneilla reiteillä tullaan seuraamaan, kertoo JokelaHäSa

Päivitetty 19.8. kello 15.40 liikenneasiantuntija Jokelan kommenteilla.

Päivän lehti

24.2.2020