Kanta-Häme

Moreeni saa luvan kasvaa

Kaupungin toimitilamarkkinoiden tilanteen kiteyttäminen muutamaan lauseeseen ei ole helppoa. Linnan Kehityksen kiinteistö- ja aluekehityspalvelujen johtaja Harri Laine kuitenkin yrittää.

– Meillä on olemassa sekä toimisto- että liiketiloja. Se, mikä puuttuu, on isompi, vapaa hallitila. Toisaalta Moreenin alueen kaavoitus on koko ajan laajenemassa.

Linnan Kehityksen sijoittumispalvelujen johtaja Ari Räsänen kertoo, että toimitiloja koskevien tarjousten määrä on vähintään kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

– Toinen hyvä indikaattori on se, että kun soitimme liiketiloja läpi, aika monesta käydään keskusteluja.

Linnan Kehitys julkaisi maanantaina Hämeenlinnan seudun toimitilamarkkinakatsauksen. Selvityksen mukaan erilaisia hankkeita on vireillä, mutta toimijat ovat varovaisia ja projektit pitkäkestoisia.

Markkinat ovat jakautuneet kahtia. Raha on halpaa ja hyvät kiinteistöt kiinnostavat sijoittajia, mutta samaan aikaan vuokrakysyntä on niukkaa.

Kauppakeskus Goodmanin avaaminen viime syksynä autioitti keskustan liiketiloja.

– Kun uutta tulee, syntyy hetkeksi tyhjiö, joka täyttyy pala palalta. Keskustakorttelissa kauppakeskus Linnan kohdalla haasteellisuutta lisää se, että kiinteistöillä on kolme eri omistajaa, sanoo Räsänen.

Laine muistuttaa keskustan levällään olevasta pysäköintiratkaisusta.

– On lopullinen ratkaisu mikä tahansa, sillä on suorat vaikutukset keskustan kiinteistöjen kehittämiseen.

Selvityksen mukaan toimitilojen kysyntää on Hämeenlinnassa kohtalaisesti. Eniten tarvetta olisi pienille tiloille, joiden tarjonta on kuitenkin vähäistä. Toimitilojen vuokrat eivät poikkea paljon vuokrista samankokoisissa kaupungeissa muualla Suomessa.

– Mutta mikä meillä on hyvää, olemme seutukunnan vetovoimaisuuden kuntarankingissä kakkosena heti Seinäjoen jälkeen. HHT-kasvukäytävällä on merkitystä, sanoo Räsänen.

Laineen mukaan HHT-akselin suomiin mahdollisuuksiin on valmistauduttava kunnolla.

– Emme ole tehneet virheitä, mutta emme ehkä riittävästi töitäkään. Jos meillä ei ole tarjottavana oikeanlaista tilaa ja oikeanlaisia tontteja, mahdollisuudet voidaan menettää.

Isoja toimitilakiinteistöjen kauppoja on Hämeenlinnassa tehty viimeisen vuoden aikana neljä. Huhtamäki on myynyt Käikälän tehtaansa kiinteistösijoittajalle ja Kantalon tilat kuljetusliikkeelle. Tiiriössä keskeinen liikekiinteistö vaihtoi omistajaa ja Valtion pukutehtaasta tehtiin myös kaupat.

Merkittävien tulevaisuuden hankkeiden lista on pitkä. Kantolan tapahtumapuisto avataan jo muutaman viikon päästä, mm. Engelinrantaa, asemanseutua, Visamäen korkeakoulukeskusta, Centraa – rakentamisen maailmaa, Moreeni yrityspuistoa, Kirstulan aluetta ja teollisuustontteja Iittalaan kehitellään pidemmällä perspektiivillä.

– Kaavoituksen ja toimintojen joustavuus on parantunut aikaisemmasta. Voimme sanoa, että tällä hetkellä toimimme yhtä ripeästi kuin kilpailijakaupungit, kehaisee Laine. HÄSA

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic