Kanta-Häme

Moreeniin kalastetaan edelleen suuria firmoja

Hämeenlinnan Painokankaan Moreeni-yritysalue vetää edelleen yrityksiä. Hämeenlinna on jättänyt tarjouksen kahdelle kansainväliselle yritykselle toimitiloista.

– Toinen yrityksistä työllistäisi muutamia kymmeniä ja toinen 50–100 työntekijää. Odotamme kevään aikana vastauksia tarjouksiin, sanoo Kehittämiskeskus Oy Hämeen (Kehke) yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen.

Huhtamäelle on jäänyt noin 20 000 neliötä tyhjää teollisuus-, varasto- ja toimistotilaa, koska Paccor muutti omiin tiloihin. Yritys rakensi uuden tehtaan Painokankaalle. Huhtamäki ja Kehke pyrkivät nyt löytämään uusia vuokralaisia Huhtamäelle.

– Tilat ovat niin isot, että niille on vaikea löytää yhtä suurta käyttäjää. Olemme ohessa tarjonneet myös Huhtamäen tiloja näille kahdelle tilojen kysyjälle. Toiselle tilojen korkeudet eivät sovi, Räsänen kertoo.

Painokankaan Moreeni-alueelta riittää tontteja ja rakennettavaa ilmeisesti vielä useiksi vuosikymmeniksi. Räsänen laskee, että alueella on nyt noin 50 yritystä ja tuhatkunta työpaikkaa.

– Alueesta on rakennettu noin sata hehtaaria. Käytössä on kaikkiaan noin 600 hehtaaria. Alueelle mahtuu noin 5 000 työpaikkaa.

Kiinteistömarkkinat eivät ole toipuneet taantumasta koko Euroopassa. Kauppoja tehdään huomattavasti vähemmän kuin 2000-luvun vilkkaita vuosina. Kaikkien toimitilojen vajaakäyttö on kasvanut. Hyvien ja huonojen tilojen kuilu on leventynyt.

”Kysyntä kohdistuu pieniin, moderneihin ja muunneltaviin tiloihin. Vuokramarkkinoilla päätöksenteko on hidastunut”, Realia Management kertoo Hämeenlinnan seudun toimitilamarkkinakatsauksessaan.

Hoivakotien…tonteista pula

Hämeenlinnassa markkinoita on pitänyt vilkkaana viime aikoina rakentaminen Moreeni-alueelle ja moottoritien kattaminen.

– Hämeenlinnan toimistotilojen kysyntä on ollut yllättävän vilkasta. Kysyntä on kirjavaa. Hämeenlinnan sijainti on monille hyvä ja se on huomattu, Räsänen sanoo.

Räsänen mukaan toimistotiloista maksetaan yllättävän hyviä hintoja. Tyhjiä toimistotiloja on Hämeenlinnassa vähän ja nekin ovat epäkurantteja.

– On mahdollista, että Vanajanranta II -alueelle rakennetaan myös uusia toimistotiloja.

Erilaiset yksityiset hoivakodit etsivät paljon tiloja Hämeenlinnasta. Pienillä yrityksillä on heikot mahdollisuudet omien tilojen rakentamsieen. Kaupungissa on kuitenkin pulaa myös tonteista, joille hoivakoteja rakennettaisiin.

– Hoivakodin rakentamiseen pitäisi olla Y-tontti (yleisten rakennusten tontti). Halutaan, että bussipysäkki ja kauppa ovat lähellä. (HäSa)