Kanta-Häme

Moreenin alueelle tuleva uusi vesisäiliö antaa pelivaraa ongelmatilanteita varten

Tavoitteena on turvata vedensaanti poikkeus- ja huoltotilanteissa.
Tero Lehtosen johtamalla Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajien yhdistys Vegalla on observatorio Ahveniston vanhan vesitornin katolla. Kuva vuodelta 2017.

HS-Vesi odottaa parhaillaan, että kaupunki näyttäisi sille vihreää valoa uuden ylävesisäiliön rakentamiseksi Moreenin alueelle. Kun lupa- ja kaava-asiat ovat kunnossa, voi vesiyhtiö lyödä säiliön lopullisen sijainnin lukkoon ja kilpailuttaa rakentamisen.

– Kuvittelisin, että ensi keväänä päästäisiin viimeistään rakentamaan, sanoo HS-Vesi oy:n toimitusjohtaja Jukka Meriluoto.

Uusi vesisäiliö tarvitaan, koska kanta-kaupungissa vedenjakeluverkoston säiliötilavuus on melko niukka. Sairiossa on 2000 kuution säiliö, mutta se on rakennettu jo vuonna 1954 ja tarvitsee huoltoa.

Ensiksi HS-Vesi aikoo tehdä Sairion vesisäiliöön tulevan ja lähtevän veden ohjauslaitteet sisältävän toimilaitetilan. Tämän jälkeen rakennetaan Moreenin vesisäiliö.

– Kun se on valmis ja käytössä, menemme Sairion säiliöön sisälle puhdistamaan ja kunnostamaan vuosikymmenien saatossa betonisäiliöön mahdollisesti syntyneet vauriot, kertoo Meriluoto.

Hän arvioi, että Sairion vesisäiliön huoltotyöt kestävät useita kuukausia.

Moreenin vesisäiliöllä HS-Vesi haluaa myös varmistaa Hämeenlinnan läntisten kaupunginosien vedensaannin. Mahdollisessa häiriötilanteessa esimerkiksi sähkökatkos voisi estää veden pumppaamisen Ahveniston laitokselta eteenpäin ja näin katkaista vedenjakelun keskussairaalaan.

– Haluamme varautua myös siihen, että Moreenin alueelle saattaa tulla vettä käyttävää teollisuutta, sanoo Meriluoto.

Uudesta vesisäiliöstä tulee samankokoinen kuin Sairion säiliöstäkin, noin 2000 kuutiota. Suurissa kaupungeissa vesisäiliöt voivat olla huomattavasti kookkaampia.

– Kaksituhatta kuutiota on aika tyypillinen koko tämän kokoisissa kaupungeissa.

Alustavan kustannusarvion mukaan johtolinjojen vetämisen, Moreenin vesisäiliön rakentamisen ja Sairion säiliön toimenpiteiden yhteishinta on 3,3 miljoonaa euroa.

– Ei se ole siitä muuttunut. Nämä ovat kymmenien vuosien investointeja, sanoo Meriluoto.

Ylävesisäiliöiden rakentaminen on Meriluodon mukaan harvinaistunut. Syynä on vesilaitosten kehittynyt pumppaustekniikka.

Kun vesisäiliö tulee saneerausikään, on harkittava tapauskohtaisesti, kannattaako korjaaminen vai yritetäänkö vanhoille vesitorneille keksiä uutta käyttöä.

Tällä vuosikymmenellä Hämeenlinnassa on suljettu sekä Untulanharjun että Ahveniston vesitornit.

HS-Vedellä on Hämeenlinnassa jonkin verran alavesisäiliökapasiteettia Ahvenistolla. Sen lähimmät muut toimivat ylävesisäiliöt sijaitsevat Hattulassa, Kalvolassa ja Akaassa.

Vesitornit ovat perinteisesti olleet erinomaisia maamerkkejä. Moreenin ylävesisäiliöstä ei sellaista tule.

– Maanvarainen säiliö tulee keskelle Moreenin aluetta. Esimerkiksi moottoritielle se ei tule näkymään mitenkään, kertoo Meriluoto. HÄSA

Suomeksi:

Kaikki vesitornit ovat ylävesisäiliöitä, mutta ylävesisäiliöt voivat olla myös maanvaraisia ja maanalaisia.

Päivän lehti

21.1.2020