Kanta-Häme

Mörköjahti vetää veljeksiä viikonloppuisin

Pian selviää, löytyykö hattulalaisesta Inkalan kartanosta jotakin yliluonnollista, kuten huoneissa viipyviä haamuja tai lattialankkuja narisuttavia näkymättömiä kulkijoita.

Rajatiedon harrastajat ja haamuveljeksiksikin itseään kutsuvat Mika ja Markus Nikkilä saapuvat lauantai-iltana paikalle laitteineen ja kameroineen.

– Inkalan kartanolla on pitkä historia, siksi se kiinnostaa. Halusimme itse mennä sinne tutkimaan ja pyysimme lupaa omistajilta. Tästä paikasta ei meillä ole etukäteen tietoa siitä, että siellä olisi havaittu mitään, mutta pianhan se nähdään, veljekset kertovat.

Tavallisesti tilanne on kuitenkin toinen. Miehet käyvät usein tutkimassa asuntoja ja rakennuksia niiden omistajien pyynnöstä. Yleensä pyyntöjen taustalla ovat asukkaiden kokemukset siitä, että tiloissa liikkuu tai häiriköi jokin selittämätön.

– Yleensä saamme selville, kuka kohteessa aiheuttaa häiriötä. Aika usein kyse on henkilöstä, jolla on jokin asia jäänyt jollakin tavoin kesken, Mika Nikkilä vakuuttaa.

Hänen mukaansa asukkaita monesti helpottaa tieto siitä, kuka talossa kummittelee ja miksi.

– Perimmäinen tarkoituksemme on kyetä auttamaan ihmisiä. Kyllä se tuo mielenrauhaa, kun tietää, millaisella asialla oman kodin haamu on.

Karkottamaan veljekset eivät haamuja pysty, mutta he tuntevat kyllä meedioita, jotka voivat sitäkin yrittää.

Valkeakoskelaisveljesten harrastus kuulostaa takavuosien Ghostbusters-elokuvalta.

Veljeksillä ei tosin ole mukanaan haamuansaa, johon rakennusta riivaavan haamun voisi vangita.

He eivät myöskään tee bisnestä, vaan harrastavat omaksi huvikseen ja jakavat tietoa kiinnostuneille muun muassa nettisivuillaan, facebookissa ja youtubessa.

Kiinnostuneet voivat myös liittyä kannattajajäseniksi heidän yhdistykseensä Paranormal Investigations Groupiin.

– Nämä asiat kiinnostavat ihmisiä ja herättävät myös kovasti tunteita. Viikossa saamme noin 5–10 yhteydenottoa. Facebook-sivuillamme on käynyt 50 000 ihmistä ja nettisivuilla kymmenisentuhatta.

Veljekset ovat myös joutuneet huomaamaan, että harrastus herättää melkoisesti epäluuloja. Herjausviestejä sataa aika paljon.

– Ystävät ja perhe ovat kyllä tottuneet. Lähinnä he kyselevät, mihin olemme menossa seuraavaksi. Kotona on myös keskusteltu siitä, että tämä homma vie niin paljon aikaa, kertoo Mika Nikkilä, jonka perheeseen kuuluvat vaimo ja pieni poika.

Mika ja Markus Nikkilä ovat kymmenisen vuotta kierrelleet omasta mielenkiinnostaan tutkimassa vanhoja kartanoita ja autiotaloja.

Harrastamaan ehtii lähinnä viikonloppuisin, sillä molemmat ovat päivätöissä, Mika rekkakuskina ja Markus myyjänä.

Pari vuotta sitten he päättivät viedä tutkimukset uudelle tasolle, ja tilasivat haamujen ja henkien bongaamiseen käytettäviä välineitä ulkomailta.

Kahden vuoden aikana he ovat tehneet laitteineen yli sata tutkimusreissua.

– Kiinnostuksen heräämisen taustalla eivät ole omakohtaiset kokemukset. Me ollaan ihan tavallisia jamppoja, eikä meillä ole yliluonnollisia kykyjä. En olisi millään uskonut, että tulokset ovat niin konkreettisia, että tällaisia asioita voi nähdä ja kuulla, Mika Nikkilä kertaa.

– Moni asia tuntuu meistäkin oudolta. Esimerkiksi sanelukoneen nauhalta voi jälkikäteen kuulla, että tekemiimme kysymyksiin vastataan kuiskaten. Mitään ei pitäisi kuulua, mutta kuuluu kuitenkin. En käsitä, Markus Nikkilä havainnollistaa.

He kertovat myös esimerkiksi kuulleensa askeleita ja kolinaa tai aistineensa jonkun läsnäolon tyhjässä huoneessa.

– Eihän meitä tietenkään pelota, mutta mukavampi on mennä kaksin, veljekset naurahtavat.

He myös vakuuttavat, että tutkimuksia ei ole mikään pakko tehdä keskellä yötä tai pimeällä, vaikka henkimaailma tuntuukin olevan aktiivisimmillaan aamuyöllä kello 3–4 aikaan.

Tutkijat videoivat aina jokaisen reissunsa ja julkaisevat koosteen myöhemmin youtubessa. Tutkimuksen tilaajan niin halutessa hänelle toimitetaan myös video ja raportti siitä, mitä on saatu selville.

Keikan jälkeen kuva- ja äänimateriaalin läpikäynnissä, analysoinnissa ja editoinnissa kuluu helposti viikon päivät.

Into harrastukseen ei ole kiertämisen myötä laantunut, pikemminkin päinvastoin.

– Palo on ainakin yhtä iso kuin ensimmäiselläkin kerralla. Jokainen tapaus on aina uusi ja yksilöllinen, veljekset tuumivat. HäSa

LisätietoaParanormal Investigation Group ry:n nettisivut: http://paranormal-investigations-group.webnode.fiTwitter: @IgParanormalYoutube-videot

Menot