Kanta-Häme

Mörkölit ja peterpanit painivat Liivuoressa

Hämeenlinnan Liivuoren päiväkodin lapset saivat maanantaina käyttöönsä 32 vasten heille suunniteltua, satuihin perustuvaa roolivaatetta leikkeihinsä.

​Roolivaatteet syntyivät Hamkin muotoilun vaatetuspuolen opiskelijoiden työelämäprojektina päiväkodin otettua heihin yhteyttä.

Satulaatikko-projektissa opiskelijat Amanda Takala, Emmi Kiskonen, Miisa Palvanen, Linnea Laukkanen, Aino Käki sekä Anna Lyra valitsivat kaksi satua, joiden perusteella he suunnittelivat lapsille uusia roolivaatteita. Saduiksi valikoituivat perinteisempi Peter Pan sekä tuoreempi lasten suosikki Mörkyli.

Roolivaatteiden avulla lapset voivat pukeutua esimerkiksi Kapteeni Koukuksi, Helinä-keijuksi, Mörkyliksi tai erilaisiksi eläimiksi.

Vastaanottajiksi ja ensimmäisiksi käyttäjiksi päässeet Viertola-kylän lapset ottivat koko garderoobin välittömästi kovaan käyttöön. Johannes Köngäs valitsi ylleen Peter Panin asusteet.

– Koska mä tykkään taistella Kapteeni Koukun kanssa, ja voittaa aina! Johannes perusteli.

Roolivaatteet on suunniteltu siten, että lapset voivat kehittää niistä omia leikkejään, eivätkä ne ole sidottuja tiettyihin satuihin.

– Kun katselee menoa, niin tavoite näyttää onnistuneen. Meille oli tärkeää, että asut toimivat erilaisissa leikeissä, Aino Käki totesi hulinan keskellä.

Vaatteiden lisäksi opiskelijat luovuttivat joukon vaatteiden kaavoja päiväkodin vanhempainyhdistykselle.

– Jos vanhemmat aktivoituvat, voisimme jatkossa laajentaa valikoimaa. Tietystikään vanhempien tekemien asujen ei tarvitse olla yhtä laadukkaita, lapsille rooliin pääsemiseksi riittää vaikka viitta tai maski, päiväkodin johtaja Satu Antikainen kertoi.

Satulaatikko-projektin toteuttamiseen oli todella pieni budjetti, joten luovuutta päästiin käyttämään jo materiaalivalinnoissa.

Kankaita löytyi koulun, opiskelijoiden ja päiväkodin varastoja penkomalla, mutta paljon hyödynnettiin myös poistotekstiilejä. Projektiin kuului vaatteiden suunnittelu, kaavoitus ja toteutus.

–Tärkeä osa suunnittelijan ammattitaitoa on valita materiaalit viisaasti. Teimme vaatteita 3–6-vuotiaille, joten kootkin ovat vaihtelevia. Päiväkodin henkilökunnalta saatu palaute oli vilpittömästi ihastunutta, kiittelee projektipäällikkönä toiminut Emmi Kiskonen.

Yksi tärkeä ominaisuus vaatteissa on kestävyys. Lauri Lehikoinen ehtikin jo ensimmäisten minuuttien aikana kokeilla kavereidensa kanssa, että hiiriasun häntä kestää vetämistä. Häntä oli suunniteltu niin, että rajummissakin leikeissä irtoaa korkeintaan sen pukuun kiinnittävä nappi, eivätkä koko pöksyt repeä.

– Hiiret on kyllä kivoja. Ja tällä hännällä voi huiskia! Lauri kiitteli. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic