Kanta-Häme

Moskovan sinfoniaorkesteri kulkee omia teitään

Loimalahden leirikeskuksen pihalla on sekalainen röykkiö selloja ja viuluja. Ihmiset seisoskelevat pienissä ryhmissä ja odottelevat rauhallisina bussikuljetusta Elenia areenalle.

Tunnin kuluttua pitäisi alkaa harjoitukset ja siitä parin tunnin kuluttua on vuorossa ison tanssiesityksen, Kevään rytmin, ensimmäinen esitys. Esitykseen osallistuu 120 ihmistä ja harjoitella on ehditty koko porukalla vaivaiset kolme kertaa.

Missä on jännitys? Missä hermostuneet kirahdukset?

Moskovan sinfoniaorkesterin soittajat ja heidän hämeenlinnalainen kapellimestarinsa Heikki Seppänen ovat rauhallisia kuin viilipytyt.

Sanonta ei ehkä kuvaa parhaalla mahdollisella tavalla Seppäsen temperamenttia, mutta ei hän ainakaan hermostunut ole. Pitkän uransa aikana hän on ollut järjestämässä 300 konserttia enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä.

– Olen projekti-ihminen. Mitä isompi projekti, sitä tyytyväisempi minä olen. Tällainen suuri esitys on kuin jumbojetillä lentäisi, Hämeenlinna Vanajan seurakunnan ilmailua harrastava kanttori kuvailee lennokkaasti.

Kevään rytmi-tanssiteos on monessa mielessä poikkeuksellinen esitys Hämeenlinnassa. Teoksessa tanssii kymmeniä nuoria Moskovan sinfoniaorkesterin säestyksellä.

Alun perin orkesteri piti koota paikallisista muusikoista, sitten yleensä suomalaisista ja lopulta Hämeenlinnan ystävyyskaupunkien orkestereista. Mikään ei onnistunut, vaikka Heikki Seppänen laittoi kaiken viehätysvoimansa peliin.

Lopulta Seppäsen mieleen tulivat Ellen ja Marine Levine, venäläisystävät 20 vuoden takaa. Kolmikko oli tutustunut Panulan mestariluokalla Moskovassa 90-luvun lopussa.

– Soitin heille ja kysyin, olisivatko nämä päivät heille vapaita. Nyt he ovat sitten täällä, Seppänen myhäilee.

Levinet vastasivat mielellään Seppäsen kutsuun myöntävästi, sillä he ovat tottuneet elämään hetkessä.

– Olemme molemmat olleet tahoillamme naimisissa, mutta suomalainen mieheni kuoli muutama vuosi sitten. Minulla on yhä koti Suomessa, mutta olen aika paljon liikkeessä, Marine Levine kertoo.

Levinen sisarukset perustivat sinfoniaorkesterin vuonna 1989 ja päättivät olla ottamatta valtiolta minkäänlaista tukea toimintaansa. Moskovan sinfoniaorkesterista tuli näin ensimmäinen itsenäinen orkesteri Venäjällä. Myöhemmin heidän esimerkkinsä on saanut Venäjällä seuraajia.

– Emme halunneet kenenkään puuttuvan orkesterin ohjelmistoon. Me päätämme yhdessä, mitä kulloinkin esitämme. Kun esimerkiksi Georgiassa oli sota vuonna 2008, esitimme paljon georgialaisten säveltäjien teoksia, Marina Levine huomauttaa.

Sisaruksia kutsutaan yksinkertaisesti orkesterin omistajiksi, eikä intendenteiksi, jollaisia he oikeammin ovat. Nyt, kun Venäjä on vapautunut, viettävät sisarukset maassa jo paljon aikaa, mutta yksi heidän tukikohdistaan on Yhdysvalloissa.

Moskovalaisten sinfoniaorkestereiden kärkikastiin itsensä soittanut orkesteri kiertää jatkuvasti maailmalla.

Esimerkiksi Suomessa he ovat olleet soittamassa jo monta kertaa. Lisäksi heidät on nähty konserteissa keski-Euroopan eri puolilla ja vaikkapa Kiinassa. Toukokuun lopussa he lähtevät Etelä-Korean turneelle.

– Tulevaisuus on aika avoin, mutta eihän tämä toisaalta ole ammatti, vaan elämäntapa. Kaikki pyörii musiikin ympärillä, Marine Levine myöntää.

Moskovan sinfoniaorkesteri soittaa erikokoisissa kokoonpanoissa. Hämeenlinnassa soittaa 60 henkeä, mutta enimmillään ryhmää voidaan kasvattaa jopa 120 esiintyjään.

Soittajat ovat tottuneita kiertämään. Pelkästään Suomessa on esiinnytty Hämeenlinnan lisäksi esimerkiksi Lapualla ja Turussa. Tiistaina Hämeenlinnaan saapuneet maailmankansalaiset solahtivat hienosti rauhalliseen elämänrytmiin.

– Mikä ihana kaupunki teillä onkaan.

Kevään rytmi esitetään toisen kerran lauantaina 29. huhtikuuta kello 15 Elenia Areenalla. Konsertti on maksuton.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic