fbpx
Kanta-Häme

Motivoitunein Jopo-jengi

Jopo-luokka on erilainen tapa suorittaa peruskoulun yhdeksäs luokka. Opiskelu ei perustu vain kirjoista pänttäämiseen, vaan siinä korostetaan toiminnallisuutta. Oppimismuotoina käytetään esimerkiksi työharjoitteluita, leirikouluja ja tutustumiskäyntejä eri yrityksissä ja oppilaitoksissa.

– Joustavan perusopetuksen luokalle haetaan kasiluokan keväänä. Haastattelujen perusteella valitaan oppilaat, kertoo Parolan Jopo-luokkalainen Miika Kesäläinen.

Jopo-luokalla on oppilaita, joille lukuaineet eivät ole maistuneet. Läksyjä tehdään yhdessä ja koealueet ovat pienempiä kuin yleensä. Jos kouluun tulee myöhässä, korvataan minuutit myöhemmin. Poikien mukaan luokalla ei lusmuilla.

– Normiluokalla ei välttämättä katsota, että kaikki ovat tehneet läksynsä, ja lintsaaminen on mahdollista. Täällä motivoidaan enemmän, eikä tuollaista tapahdu, kertoo Topi Lahtinen.

Parolan yhteiskoulun pienluokalle haki 17 oppilasta. Luokalle valikoitui kymmenen poikaa. Erityisluokanopettaja Pipsa Keski-Rauska kertoo, että pojat ovat erittäin motivoituneita oppimaan. Yksi vuoden tavoitteista on nostaa keskiarvoa.

– Tämä ei ole mikään Puuhamaa. Pojat ovat todella tehneet töitä. Olemme työparini Eeva Juntumaan kanssa tyytyväisiä poikien työpanokseen.

Pojat korostavat sitä, että heitä yhdistää halu oppia. Jo syksyn aikana monien arvosanat ovat lähteneet nousuun.

Keski-Rauska muistuttaa, että harva oppilas todella viihtyy vain kirjojen kanssa. Hänen mielestään toiminnallisuutta saa ja pitää olla.

Lauantaina Parolan Jopo-luokka järjesti Parolan Rengas ja Auton kanssa tapahtuman, jossa pojat pesivät autoja ja keräsivät siten rahaa leirikouluaan varten. Työpäivä aloitettiin jo ennen kahdeksaa aamulla, ja kaikki pesuajat oli varattu täyteen jo alkuviikosta.

Kaikki olivat kiitollisia yhteistyömahdollisuudesta. Luokka toivoo, että yritysyhteistyötä olisi enemmänkin.

Yritys- ja oppilaitosvierailujen tarkoituksena on antaa monipuolinen kuva siitä, mitä peruskoulun jälkeen voi tehdä.

Syksyn aikana tutustutaan muun muassa ammattikoulun tarjontaan, poliisikouluun ja Rautaruukkiin.

Vuoden aikana tehdään kolme työharjoittelua, joista yksi on jo suoritettu. Pojat työskentelivät kolmen viikon ajan esimerkiksi puusepänliikkeessä, urheiluliikkeessä ja päiväkodissa. Harjoittelut ovat poikineet jopa työpaikan.

Lisäksi Jopo-luokka tekee yhteistyötä muiden luokkien ja opettajien kanssa muun muassa valinnaisissa oppiaineissa.

Viime keväänä Parolan yhteiskoulun opettajat kutsuivat juttelemaan niitä oppilaita, joiden he ajattelivat olevan kiinnostuneita Jopo-luokasta.

Keskustelun jälkeen päätös hakemisesta jätettiin oppilaalle ja hänen vanhemmilleen.

– Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä, että hakivat. On hyvä, että meidät laitetaan kunnolla tekemään töitä, Kesäläinen toteaa. HÄSA

Menot