fbpx
Kanta-Häme

Movax kasvaa pontiniskijöillään kädet maassa

– Meillä on maassa kädet, tiedämme mitä etulinjassa tapahtuu. Muuten tätä työtä ei voi tehdä, hämeenlinnalaisen Movaxin toimitusjohtaja Matti Mustonen sanoo.

Mustosen mielestä yhtiön menestymisen salaisuus on asiakkaiden palvelu ja tiivis yhteistyö heidän kanssaan tuotekehityksessä.

– Ensimmäiset kymmenen vuotta oli meilläkin perusoppimisjaksoa. Tuotetta ei pysty suunnittelemaan vain tietokoneella. Viimeinen testi on, kun tuote lyödään kaivinkoneeseen ja sitä ryhdytään käyttämään.

Movax valmistaa pontiniskijöitä sekä niihin liitettäviä poria ja vasaroita. Pontiniskijällä työnnetään kaivinkoneella maahan pontit, joilla on monissa rakennuspaikoissa pakko vakauttaa maaperää.

Movaxin pontiniskijän ylivoimainen etu on nopeus ja työkalun käyttö tavallisessa kaivinkoneessa. Yhtiön pontiniskijöillä voi toimia myös ahtaissa tiloissa.

– Tuote on teknisesti vaikea. Vaikeus on, että pontiniskijä rakenteellisesti kestää, Mustonen sanoo.

Hän kertoo, että nimenomaan Aasiassa markkinoille tuodaan Movaxin tuotteiden näköisiä pontiniskijöitä. Käytössä ne eivät kuitenkaan toimi ja kestä.

– Meitä ei voida syrjäyttää tekemällä vain vastaava tuote. Kilpailijan on vaikea tulla meidän ja asiakkaamme väliin.

Mustonen kertoo, että yhtiön uusinta tuotetta testattiin ennen markkinoille tuloa pari vuotta. Nimenomaan tuotetta testattiin asiakkailla.

Terra Patris ja Matti Mustonen ostivat Movaxin alkuperäisen pontiniskijän kehittäjältä Yrjö Raunistolta vuonna 2006. Mustonen sanoo, että Terra Patris on teollinen sijoittaja, joka omistaa enemmistön osakkeista. Hän taas johtaa yritystä yrittäjänä.

– Kuuden viime tilikauden aikana yhtiön liikevaihto on kasvanut 140 prosenttia, Mustonen laskee.

Movaxin liikevaihto viime tilikaudelta oli 11,9 miljoonaan euroa. Yritys myös tuottaa, sillä sen tulos ennen satunnaisia eriä oli 3,4 miljoonaa euroa.

Liikevaihdosta yli 93 prosenttia syntyy viennistä. Kauppalehti luokitteli Movaxin Suomen viidenneksi parhaaksi vientiyritykseksi.

Movax osallistuu 15-20 kansainvälisille messuille vuosittain. Yhtiöllä on 20 maassa maahantuoja. Yhdysvalloissa sen pontiniskijöitä valmistetaan lisenssillä.

– Meillä on maaoravastrategia. Maaoravia näyttää olevan paljon, kun ne nopeasti ilmestyvät eri puolilta koloistaan. Kun ei ole lompakkoa, on markkinointityö tehtävä jaloilla, Mustonen kuvaa.

Kolme suurinta vientimaata ovat Britannia, Saksa ja Venäjä. Viime vuonna Britannia nousi Venäjän ohi suurimmaksi.

Finanssikriisin jälkeisessä taantumassa Movaxin kasvu hyytyi, mutta myynti kääntyi nopeasti uudelleen kasvuun.

– Markkinat eivät katoa mihinkään, sillä tarve pysyy. Pontitusta käytetään yhä enemmän esimerkiksi kaivantojen suojaukseen.

Moxaxin pontiniskijä on melko arvokas työkalu. Sen ja Movaxin menestys perustuu kuitenkin siihen, että asiakas nopeudessa saa investointinsa takaisin. Myös huollon toiminta on asiakkaalle rahanarvoista.

– Kymppitonni vastaa asiakkaan yhtä huonoa päivää. Asiakas tietää, että kun hän soittaa tänne, täällä juostaan.

Movaxin koneet valmistetaan Hämeenlinnassa Mäkelän teollisuusalueen 6 000 neliön tehtaalla. Yhtiö työllistää Hämeenlinnassa tällä hetkellä noin 35 työntekijää. Se pystyy omalla valmistuksellaan varmistamaan varaosahuollon, koska vain pieni osa osista hankitaan alihankkijoilta.

Toimitusjohtaja Mustonen ei pelkää kilpailijoita. Hänen mielestään alalla kilpailevat pikemminkin konseptit. Movax voi kasvattaa pontiniskijöiden vuotuista myyntiä jopa useilla sadoilla kappaleilla.

– Hyvä kilpailu kasvattaa markkinoita.

– Ainoa pelkoni on, että into kehittää tuotetta ja kuunnella asiakkaita heikkenee. häsa

Menot