Kanta-Häme

MPK:lle halutaan mahdollistaa omien ampuma-aseiden hankinta

Ampumaharjoittelu Puolustusvoimien aseilla muuttuu aseenkäsittelyksi vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, jos lakiehdotus menee läpi.
Sohvi Tuhkunen (vas.), Päivi Ylönen ja Laura Vanharanta olivat MPK:n vapaaehtoisella maanpuolustuskurssilla Parolannummella syksyllä 2017.

Puolustusvoimien aseet eivät pauku enää vuonna 2020 vapaaehtoisilla maanpuolustuskursseilla, jos eduskunnan käsittelyssä oleva lakiesitys vapaaehtoisen maanpuolustuksen lain muuttamisesta menee läpi.

Aseenkäsittely kuitenkin pysyisi kurssitarjonnassa, sillä jatkossa Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK voisi järjestää itsenäisesti yksilön taitoja kehittävää koulutusta.

Ideana on, että MPK voisi itse järjestää aseenkäsittelykoulutusta ilman Puolustusvoimien tilausta.

– Ammunta Puolustusvoimien aseilla MPK:n kursseilla edes paukkupatruunoilla olisi kielletty. Aseenkäsittely olisi käytännössä aseeseen tutustumista, purkamista ja kokoamista rynnäkkökivääreistä ilmatorjunta-aseisiin, kertoo puolustusministeriön hallitussihteeri Timo Tuurihalme.

Valmistelussa päädyttiin kehittämismalliin, jossa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluva sotilaallisen koulutuksen järjestäminen siirrettäisiin kokonaan Puolustusvoimille.

Siksi asedirektiiviä ollaan muuttamassa:

– Ajatus on, että MPK:lle mahdollistettaisiin omien ampuma-aseiden hankinta sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen järjestämiseksi.

Samassa koulutuksessa voitaisiin myös käyttää maanpuolustusjärjestöjen ja reserviläisten omistamia aseita.

Lakimuutoksella halutaan laajentaa MPK:n antamaa palvelevaa koulutusta erityisesti reserviläisille ja tarkentaa vapaaehtoisen koulutuksen määritelmää.

 

Merkittävä muutos koskee myös varusmiespalveluksen tutustumiskoulutusta. Lakiesityksen mukaan MPK:n uudeksi tehtäväksi tulisi erityisesti 16 vuotta täyttäneille nuorille ja naisille suunnatun tutustumistoiminnan järjestäminen.

Tuurihalmeen mukaan lausuntokierroksella tuli asiaan kriittisiä kantoja ainakin iän suhteen.

– Oikeuskansleri oli sitä mieltä, että tutustuminen ei soveltuisi alaikäisille. Tutustuminen olisi enemmän tiedonvälittämistä eli perustietoa varusmieskoulutuksesta simuloidun armeija-arjen sijaan.

 

MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen osallistuu vuosittain yli 23 000 reserviläistä, joista vapaaehtoisia kouluttajia ja toimijoita on noin 3 000.

MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen toteaa, että kukaan ei vielä tiedä, mitä muutos tarkoittaa käytännön tasolla ennen kuin esityksestä tulee lainvoimainen.

– Lakiehdotuksessa on realistinen aikajänne. Paljon se vaatii suunnittelua, mutta MPK on ketterä yhdistys. Haluamme tukea jatkossakin maanpuolustusta kokonaisvaltaisesti.

Jos lakiehdotus menee läpi ja uusi malli toteutuu, nousevat kustannukset arviolta 6,5 miljoonaa euroa vuodessa. Lisämääräraha sisältää 42 henkilötyövuoden lisäpanostuksen Puolustusvoimiin ja 23 henkilötyövuoden lisäyksen MPK:een.

Suorat kustannukset vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ovat olleet valtiolle noin 3,1 miljoonaa euroa vuosittain. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic