Kanta-Häme Hämeenlinna

MRSA-sairaalabakteeria havaittu kahdessa hämeenlinnalaisessa hoitokodissa – Kyseessä harvinainen kanta

Epidemian leviämistä on ryhdytty torjumaan, sairaanhoitopiiri tiedottaa.
Epidemian laajenemisen ehkäisemiseksi MRSA-seulontaa tehostetaan nyt kaikkien hoivakotiasukkaiden laitossiirtojen yhteydessä. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Kuva: Tapio Tuomela
Epidemian laajenemisen ehkäisemiseksi MRSA-seulontaa tehostetaan nyt kaikkien hoivakotiasukkaiden laitossiirtojen yhteydessä. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Kuva: Tapio Tuomela

Tammikuussa 2020 yhdellä Voutilakeskuksen Uppsalankaaren Lyhty-yksikössä hoidossa olleella henkilöllä todettiin MRSA-bakteeri. Vastaavaa saman kannan bakteeria on havaittu Ilveskodissa runsas vuosi sitten.

 

MRSA on antibiooteille vastustuskykyinen sairaalabakteeri.

Kyseinen, Suomessa harvinainen MRSA-kanta on löytynyt nyt yhteensä 16 henkilöltä. Kolmella henkilöllä on ollut leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen yhteydessä ilmennyt haavainfektio. Pääosa tapauksista on epidemiaselvityksen yhteydessä löytyneitä oireettomia kantajia, kuten MRSA-epidemioissa on tavallista.

 

Epidemian torjuntatoimia on toteutettu yhteistyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan sairaalahygieniayksikön kanssa.

Keskeisimpiä toimenpiteitä ovat käsihygienian tehostaminen, asukkaiden keskittäminen samoihin tiloihin ja altistuneiden seulonta viljelynäyttein. Myös siivouksen ja välinehuollon käytännöt on käyty läpi. Epidemia ei ole vaikuttanut asukkaiden arkeen tai potilasliikenteeseen.

– Epidemian laajenemisen ehkäisemiseksi MRSA-seulontaa tehostetaan nyt kaikkien hoivakotiasukkaiden laitossiirtojen yhteydessä, ja on tarkoituksenmukaista tiedottaa epidemiasta myös julkisuuteen, kertoo sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Janne Mikkola tiedotteessa.

Ajantasaista informaatiota MRSA-bakteerista ja sen torjunnasta on saatavissa THL:n sivuilta.

Menot