Kanta-Häme

MTK vaatii tuottajille hätäapulainoja

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK vaatii viljelijöille hätäapulainoitusta, jolla konkurssin partaalla kamppailevat tilat selviäisivät suhdannemontusta hengissä.

– Pankit ovat pistäneet liinat kiinni kaikkialla Euroopassa. Tiloja ajetaan mieluummin nurin kuin annetaan niille lisärahoitusta, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Pelastavaksi enkeliksi voitaisiin hänen mukaansa valjastaa esimerkiksi Euroopan investointipankki.

– Jonain päivänä tästä kuopasta joka tapauksessa noustaan, koska ruokamarkkina kasvaa nopeasti. Nyt ei pitäisi tuhota toimivia tiloja eikä rakenteita.

MTK odottaa ensi maanantaina kokoustavalta EU:n maatalousneuvostolta konkreettisia tuki- ja sopeutustoimia maatalouden kriisin helpottamiseksi, vaikkei budjettisiirtojen kaltaisia suoria lisärahoja lienekään luvassa.

– Viljelijät ovat joutuneet muiden kriisien jalkoihin ja suurvaltapolitiikan maksumiehiksi. Kartellien puristuksessa olevan maatalouden asemaa tulee helpottaa lainsäädännöllä, Marttila sanoo.

Markkinatilanteen todellinen tasapainottuminen vaatisi EU-alueella käytännössä viennin kasvua ja tuotannon leikkaamista.

VENÄJÄN-VIENNIN ROMAHDUS on kirpaissut erityisesti suomalaisia.

– Pietarin alueen ruokamarkkina oli meille käytännössä kotimarkkinaa. EU:ssa ei ole tehty oikeastaan minkäänlaista taakanjakoa Venäjä-konfliktin suhteen, eikä suhteiden hoito Venäjän suuntaan tunnu muutenkaan kiinnostavan Brysselissä, Marttila kritisoi.

EU:n epäonnistuneeksi ja monimutkaiseksi koetun maatalouspolitiikan lisäksi viljelijöitä kismittää kotimainen maatalousbyrokratia, jonka karsiminen ja yksinkertaistaminen on Marttilan mukaan viime kesän lupaavan alun jälkeen lässähtänyt, ”luultavasti osittain EU-muuriin”.

– Mitättömästäkin rikkeestä voi tulla jopa kymmenientuhansien eurojen sanktio. Se on järjetöntä. Kaiken kukkuraksi tukien maksatukset viivästyvät jatkuvasti, minkä vuoksi kassakriisissä olevat viljelijät joutuvat taas menemään hattu kourassa pankkiin.

Toimeentulohuolia on Marttilan mukaan lisännyt se, että markkinahintojen laskiessa myös maataloustuet ovat hiljalleen vähentyneet.

MTK mobilisoi ensi perjantaiksi tyytymättömien viljelijöiden ”traktorimarssin” Helsingin keskustaan.

YHTEISKUNTASOPIMUSVÄÄNTÖ on Marttilan mielestä saanut surkuhupaisia sävyjä. Palkansaajien mekkala työehtojen pienistäkin heikennyksistä on viljelijöiden näkökulmasta yliampuvaa.

– Eurostatin tilastojen mukaan viljelijöiden tulot ovat tippuneet lyhyessä ajassa 52 prosenttia. Nyt puhutaan keskituloisen palkansaajan kohdalla vain muutamasta satasesta vuodessa. Se vastaa suunnilleen summaa, jonka kuluttajan ruokalasku on pudonnut, hän vertaa.

– Herää kysymys, maksatetaanko yhteiskuntasopimuskin viljelijöillä.

Puheenjohtaja Marttilan mukaan juuri asioiden mittasuhteiden kirkastaminen on myös traktorimarssin keskeinen tavoite.

– Mielenilmauksemme ei kuitenkaan missään nimessä kohdistu kuluttajiin. Suomalainen kuluttaja on suomalaisen tuottajan paras ystävä.

KAUPAN KANSSA välit ovat kireämmät.

– Kauppa käyttää tuontia tai sen uhkaa kotimaisen hintatason painamiseen. Jo aika pienillä tuontimäärillä pystytään pistämään isotkin teollisuusfirmat polvilleen. Kauppa ei vieläkään halua ymmärtää, ettei Suomessa voida ainakaan nykyisillä, muita korkeammilla normeilla tuottaa ruokaa samalla hinnalla kuin muualla, Marttila sanoo.

– Suomalaiselle ruoalle onkin välttämätöntä rakentaa hyvät vientimarkkinat. Aasiassa arvostetaan nykyään ruokaturvallisuutta.

Suomalaista ruokaa on lähdetty brändäämään ”arktinen ruoka” -konseptilla.

Viljelijöitä on ärsyttänyt myös osuuskuntapohjaisen S-ryhmän halpuutushehkutus.

Päivän lehti

13.8.2020