Kanta-Häme

Muikuilla bensarahat, ravuilla palkka

Yhä harvempi kalastaa ammatikseen, ja etenkin nuoria on vaikea saada alalle. Myös Konsta Kankaala sai osakseen epäilyjä, kun hän päätti ryhtyä ammattikalastajaksi. Epäili hän sitä aluksi myös itse. 
 
– Mietin, että saako tätä mitenkään kannattavaksi. Homma on lähtenyt käyntiin kuitenkin hyvin, ja näyttää siltä, että tällä pystyy elättämään itsensä, Kankaala sanoo. 
 
Olisi Kankaalalla vaihtoehtokin ollut, sillä hänellä on autoalan ammattitutkinto. Autojen kanssa työskentely ei kuitenkaan Kankaalaa kiinnostanut. 
 
Päässä muhi ajatus, että ehkä rakkaasta harrastuksesta – kalastuksesta – voisi tehdä työn. 

Kalastuksella leipä pöytään

Kankaala on kalastanut niin kauan kuin vain pystyy muistamaan. Hän kutsuukin kalastamista intohimokseen. Kevättalvella intohimosta tuli myös ammatti, kun Kankaala perusti toiminimen, Hauhon järvituotteen.  
 
Tällä hetkellä toiminta on vielä pienimuotoista, ja Kankaalan aluksenakin on vain pieni moottorivene.  Kalastuksella hän saa kuitenkin leivän pöytään. Hän myös pitää siitä, mitä tekee. 
 
– Parasta on vapaus. Saa tehdä mitä haluaa ja milloin haluaa. On myös hienoa tehdä töitä luonnossa, hän sanoo. 

Vesille kelillä kuin kelillä

Ei kalastajan ammatti kuitenkaan aina ruusuilla tanssimista ole. Välillä tulee räntää taivaan täydeltä, ja vesille on silti lähdettävä. 
 
Kuuma kesäkään ei ollut ammattikalastajan näkökulmasta helppo. 
 
– Verkkokalastus ei tänä kesänä ole oikein onnistunut, ja se on ollut melkein kannattamatonta. Pääasiallinen tuotteeni kuha kuolee niin helposti verkkoon kuumalla ilmalla. Verkot olisi pahimmilla helteillä pitänyt käydä katsomassa 3–4 tunnin välein. 
 
Kuuman kelin takia Kankaala joutui pitämään kuukauden kesäloman. 

Pitkiä päiviä ilman vapaata

Tällä hetkellä Kankaala tekee kuitenkin pitkää päivää, sillä ravustuskausi on pian kuumimmillaan. 
 
– Ei tässä lomapäiviä ehdi pitämään. 
 
Kankaala on tänä aamuna lähtenyt vesille kuudelta aamulla, ja eilen hän tuli järveltä kymmeneltä illalla. Saaliina on jo noin 40 yli 11-senttistä rapua ja erä muikkuja.  Päätuotteina Kankaalalla ovat kuha ja ravut. Silloin tällöin saaliiksi tulee myös ahvenia, haukia, mateita, siikaa ja muikkuja. 
 
– Tämän päivän saaliista ravuista tulee palkka. Muikut ovat lisä tähän hommaan, näillä maksaa päivän bensat. 

Uusi vene suunnitelmissa

Kankaala kalastaa pääasiassa Hauhon selällä, Iso-Roineella ja silloin tällöin Pyhäjärvellä. Saaliinsa hän myy yksityisille henkilöille ja Lammin K-kaupalle.  Markkinointikanavina Kankaala on käyttänyt Facebookia ja puskaradiota. 
 
– Pienessä kylässä puskaradio toimii yllättävän hyvin. Kun joku kuulee, että saa hyvää kalaa, niin viesti leviää nopeasti. Tällä hetkellä noin 40–50 ihmistä ostaa kalojani monia kertoja vuodessa. 
 
Kankaala arvelee, että suosion salaisuus on se, että ihmiset arvostavat yhä enemmän läheltä tuotua kalaa. 
 
Kankaala on pyörittänyt yritystä nyt reilu puoli vuotta, ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Syksyn rapukaudesta on tulossa hyvä ja Kankaala aikoo laajentaa toimintaa tulevaisuudessa. Tavoitteena on löytää uusia asiakkaita. 
 
– Uusia välineitä olisi myös tarkoitus hankkia. Varmaa on ainakin se, että ensi kesänä on parempi vene, Konsta Kankaala sanoo. (HäSa) 
 

Menot