Kanta-Häme

Muistako tämän pienoismallin?

Hämeenlinnan liiketalouden ja tietotekniikan instituutin varastotiloista on löytynyt linnan vanha pienoismalli 1960-luvun alusta. Edellinen linnan pienoismalli löytyi viime vuoden maaliskuussa kaupungin pelastuslaitoksen tiloista, kun niitä siivottiin.

Edellinen esiin tullut pienoismalli oli ilmeisesti jo 30-luvulta ja hyvin säilynyt. Nyt löytynyt pienoismalli on jo huonossa kunnossa. Linnan tornit on hajotettu, mutta muurit ja piharakennukset ovat edelleen ehjät.

Pienoismallin vaiheet ovat hämärän peitossa, mutta voi olla, että se on hajotettu vasta HLTIssä samalla, kun tiloja on muutenkin tärvelty.

Pienoismalli kuvaa mukana olevan kyltin mukaan Hämeen vanhaa linnaa 1700-luvun alussa. Pelastuslaitoksen mallin on arveltu kuvaavan linnaa 1600-luvulta.

Pienoismallin on valmistanut Tuomelan kansakoulun askartelukerho maisteri Knut Draken ohjeiden mukaan. Ohjaajana on ollut opettaja Viljo Sillanpää.

Pienoismalli voitti toisen palkinnon oppilaskerhojen sarjassa valtakunnallisessa Työ kunniaan-kilpailussa kansakoulun suurjuhlilla Oulussa vuonna 1964. Sarjaan osallistui 166 kansalais- ja kansakoulua Suomen eri puolilta.

Pienoismallin omistajaksi on merkitty Hämeenlinnan opettajayhdistys.


Knut Drake
(1927 – 2013) oli suomalainen keskiajan linnoihin erikoistunut rakennushistorioitsija ja filosofian tohtori. Kun pienoismallia rakennettiin, johti tuolloin vielä kandidaatti Drake Hämeen linnan entistämistä ja asui esilinnassa.

Tiettävästi pienoismalli oli esillä Tuomelan koulussa ainakin 1970-luvulla. Ilmeisesti aika tai remontti ajoivat pienoismallin ohi, eikä se mahtunut koulun avajaisissa esiteltyjen taideteosten joukkoon.

Tällä hetkellä pienten sormien rakentama pienoismalli on unohdettu. Voisiko joku ottaa pienoismallin korjatakseen? Siitä saisi hienon vetonaulan mihin tahansa julkiseen tilaan.

Tiedätkö mallin tarinaa? Olitko mukana rakentamassa sitä? Onko sinulla tietoa muista linnan pienoismalleista? Ota yhteyttä osoitteeseen saila.karpiola@hameensanomat.fi

 

 

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic