Kanta-Häme

Muistatko leijuvan sinisen pään? – Noidan käsikirja julkaistiin uudelleen aktiivisten lukijoiden ansiosta

Kun legendaarisesta Noidan käsikirjasta päätettiin ottaa Suomessa uusintapainos, herätti se hilpeyttä Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantajan Saara Tiuraniemen ulkomaalaisissa kollegoissa.

– Suomi on ainoa maa, josta on otettu brittiläiseen alkuperäiskustantamoon yhteyttä uusintapainoksen merkeissä. Ruotsalaiset ja norjalaiset kollegani nauroivat, että olette te suomalaiset hulluja.

 

Noidan käsikirja on julkaistu Suomessa alun perin vuonna 1983. Se saavutti nopeasti lasten ja nuorten keskuudessa kulttimaineen. Lähes jokaisella 1980- ja 1990-luvuilla varttuneella suomalaislapsella on omat muistonsa kyseisestä opuksesta.

Torstaina 9. elokuuta Tammi julkaisi Noidan käsikirjan uudelleen 35 vuoden jälkeen.

– Julkaisu tehtiin ihan kysynnän vuoksi, Tiuraniemi kertoo.

– Aloitin Tammella seitsemän vuotta sitten, ja jo silloin tuli kyselyjä, aiotaanko kirja julkaista uudelleen. Kyselyjen määrä lisääntyi jatkuvasti, ja lopulta niitä tuli melkein viikoittain.

 

Kyselyihin oli vakiovastaus. Uudelleenjulkaisu ei ollut mahdollista, koska Tammella ei ollut olemassa kirjan materiaaleja. Alkuperäinen painos oli yhteisjulkaisu kirjan brittiläisen kustantamon kanssa.

Lopulta kustantamosta päätettiin kuitenkin koittaa kepillä jäätä. Kyse oli vanhasta kirjasta, mutta jospa brittiläisillä olisi vielä kirjan materiaalit olemassa.

– He suhtautuivat uudelleenjulkaisuun positiivisesti, mutta kävi ilmi, että kirjan aineisto piti tuottaa kokonaan uudestaan, koska alkuperäiset materiaalit olivat niin huonossa kunnossa, että painojälki olisi ollut pelkkää suttua.

Kun Tiuraniemi nyt selailee uunituoretta käsikirjaa, kertoo hän painojäljen ja kuvien tarkkuuden olevan erinomainen.

 

Uusintapainos on herättänyt valtavasti huomiota siitä asti, kun tieto siitä alkoi levitä sosiaalisessa mediassa. Kirjaa on voinut tilata ennakkoon useasta eri paikasta. Levykauppa Äxältä on kirjan ohessa voinut tilata myös kirjan kansikuvalla varustetun t-paidan ja kangaskassin.

Tiuraniemi kertoo, että Noidan käsikirjan ennakkomyyntiluvut ovat harvinaislaatuisia etenkin, koska kyse on näin vanhasta teoksesta.

– Ensimmäinen painos on 8 000 kappaletta. Ennakkotilauksia on noin 7 000 kappaletta.

Kirjasta otetaan tarvittaessa lisää painoksia, jotta kaikki saavat varmasti omansa.

Ennen uusintapainosta Noidan käsikirjat ovat olleet niin sanotusti kiven alla. Niitä on voinut löytää sattumalta divareista ja netin kirpputoreilta, mutta kirjojen pyyntihinnat ovat saattaneet huidella jopa sadassa eurossa painoksesta riippuen.

Tiuraniemi kertoo, että kirjoja on edelleen myös kirjastoissa, mutta niiden kunto voi olla huono, koska kirjan fyysiset kappaleet ovat yksinkertaisesti niin vanhoja.

 

Mutta mikä ihme sitten on tehnyt juuri Noidan käsikirjasta Suomessa oikean sukupolvikokemuksen?

Tiuraniemi epäilee, että teos on aikoinaan ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– 1980-luvulla ei ollut vielä paljoa kauhukirjoja lapsille ja nuorille. Kauhu oli kuitenkin jo silloin nosteessa.

Hän myös heittää puoliksi tosissaan ilmoille Noidan käsikirjan yhteyden suomalaiseen kansanluonteeseen. Täällä ihmisten sydäntä lähellä on perinteisesti ollut synkkyys kuten hevimetalli ja dekkarikirjallisuus.

– Mitä tämä ilmiö kertoo meistä?

Nykyajan buumissa piilee myös paljon nostalgiaa. Kirjaa on odotettu, jotta sen lukijat pääsevät esittelemään sen lapsilleen.

Tauko kirjan saatavuudessa on kasvattanut sen mainetta entisestään.

– Se on niin salaperäinen, ettei sitä edes saa käsiinsä. On jännittävää nähdä, miten traditio onnistutaan siirtämään seuraavalle sukupolvelle. HÄSA